Silviu Miloiu predă istoria românilor în Finlanda

1
1938

Profesor la Universitatea „Valahia” din Targovişte, cercetătorul de 37 de ani face naveta in Europa Nordică, pentru a-i invăţa pe finlandezi despre romani.

Silviu Miloiu a fost intotdeauna atras de lumea nordică, precum şi de cea baltică. „Am fost intotdeauna pasionat de istoria ţărilor baltice şi nordice, dar era un subiect tabu inainte de 1989. Nu se ştia prea multe despre aceste state. Eu am aflat de existenţa lor de la anumite posturi de radio, Vocea Americii şi Europa Liberă, pe care le ascultam cu interes”, mărturiseşte profesorul targoviştean. Studiul acestor spaţii a inceput incă din facultate, dar l-a aprofundat ca doctorand. „in 1997, am inceput să cercetez istoria spaţiilor baltice, acesta constituind subiectul tezei de doctorat la Universitatea din Craiova, „Romania şi ţările baltice in perioada interbelică”, lucrare pe care am publicat-o in 2003″, povesteşte Silviu Miloiu.

Vorbeşte finlandeza şi estoniana

Pentru că in bibliotecile din Romania nu existau suficiente materiale, profesorul a plecat in Estonia şi Finlanda să studieze. „Am apelat la materiale din Arhivele Naţionale, Arhivele Ministerului Afacerilor Externe şi a altor instituţii. Nu exista niciun specialist pe domeniul respectiv la noi in ţară şi nu exista acord de schimb intre Romania şi ţările baltice. Am obţinut, insă, o bursă din partea Universităţii Tartu, din Estonia şi aşa am reuşit să cercetez documente de arhivă importante. Cu această ocazie am inceput să studiez şi limba estoniană. Studiul ei m-a ajutat să invăţ limba finlandeză, cele două asemănandu-se mult. Dar m-a şi incurcat, pentru că nu mai pot vorbi corect estoniana. in 2001 am primit o bursă de studiu in Finlanda”, rememorează cercetătorul de 37 de ani. Aici a predat in 2002 primul curs de istoria romanilor din străinătate. „Am fost foarte bine primit, integrat in societatea lor, am legat multe prietenii şi am avut multe colaborări. Oamenii s-au arătat interesaţi de ceea ce făceam. Am mai predat cursul la universităţi din Marea Britanie şi Estonia”, spune Silviu Miloiu.

A renunţat la Finlanda pentru Romania

Profesorul universitar consideră Finlanda un spaţiu deosebit de interesant.

„Are o cultură şi o istorie proprie, acest spaţiu are ceva care respiră a europenitate, dar are particularităţile lui”, il descrie targovişteanul. Deşi e indrăgostit de această lume, a refuzat oferta de a rămane acolo, ca profesor la universitate. „in 2002 am primit oferta de a rămane in Finlanda, dar nu am acceptat pentru că simt că aici trebuie să dezvolt studiile baltice şi nordice”, mărturiseşte cercetătorul. El a infiinţat in 2007 Asociaţia pentru Studii Baltice şi Nordice din Romania. „Asociaţia işi propune să unească eforturile cercetătorilor interesaţi de aceste spaţii şi să fie o punte de legătură intre Romania şi ţările baltice şi nordice. Ea serveşte binelui public, pentru că ne adresăm tuturor”, explică targovişteanul.

Silviu Miloiu predă istoria romanilor in Finlanda

1 COMENTARIU

  1. buna ziua dom profesor MILOIU SILVIU am o foarte mare rugaminte la dumneavoastra.Sunt un roman care a ajuns si el prin tarile nordice mai exact in FINLANDA cu gandul sa gaseasca de munca in aceasta tara dar se pare ca e cam greu.Greu poate nu ar fi daca asi sti sa vorbesc si limba Finlandeza,majoritatea cer sa sti limba locala lucru pe care eu nu il stiu.De aceia apelez la dumneavoastra sa ma indrumati sau mai bine zis sa m-a ajutati s-a gasesc si eu un loc unde asi putea sa fac niste cursuri de limba FINLANDEZA.Tin sa mentionez ca ma aflu deja in HELSINKI si tin neaparat sa studiez aceasta limba,m-ar ajuta foarte mult.VA MULTUMESC ANTICIPAT pot fi contactat la nr. de tel 0465909652 sau la email faraon_mihai03@yahoo.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.