Finlanda înăspreşte condiţiile de azil pentru romii din Bulgaria şi România

0
2060

Parlamentul de la Helsinki vrea să schimbe procedurile de acordare a azilului pentru solicitanţii veniţi din ţări din Uniunea Europeană ale căror aplicaţii au fost respinse, informează Agerpres, citand publicaţia Helsingin Sanomat.

Conform noilor reguli, aplicanţii respinşi nu vor primi sprijin financiar pe perioada cat aşteaptă repatrierea in centrele pentru refugiaţi. Ei vor avea totuşi un acoperiş deasupra capului prin cazarea in astfel de centre, unde vor primi mancare şi produse pentru igiena personală.

Noul proiect de lege, care va fi dezbătut marţi in Parlament, scurtează de asemenea perioada de aşteptare in centrele de primire. in prezent, aplicanţii ale căror cereri au fost respinse au dreptul la ajutoare financiare şi pot sta in centrele de primire timp de o lună inainte de a se intoarce acasă. in viitor, perioada de aşteptare va fi de cel mult o săptămană, notează publicaţia citată.

Parlamentarul Tapani Tolli, preşedintele comisiei de administraţie din parlament, consideră că schimbările vor determina reducerea numărului de cereri nefondate de azil venite din partea cetăţenilor ţărilor din Uniunea Europeană, in special dinspre romi din Romania şi Bulgaria. in cadrul comisiei s-au exprimat temeri conform cărora solicitanţii de azil vor căuta asistenţă financiară din partea autorităţilor locale dacă ajutorul de la stat este eliminat.

Conform actualei interpretări a Constituţiei finlandeze, toţi cei care se află intr-o situaţie de urgenţă au dreptul să recurgă la ajutoare dacă nu pot să-şi caştige altfel mijloacele necesare de trai.

Un număr de 800 de cetăţeni din ţări UE au aplicat anul trecut pentru azil in Finlanda. Dintre aceştia, 739 au fost bulgari. Mulţi au aplicat de mai multe ori după ce in primă instanţă s-au intors in ţările natale.

articol complet la :
http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/finlanda-inaspreste-conditiile-de-azil-pentru-romii-din-bulgaria-si-romania-189233.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.