Tarile scandinave incearca sa stopeze invazia romilor

1
1904

Autorităţile ţărilor scandinave sunt ingrijorate de afluxul de ţigani spre nordul Europei. Romii au dat buzna aici după aderarea la UE, in 2004 şi 2007, a Slovaciei, Ungariei şi Romaniei. Suedezii au incercat să stopeze acest proces, insă drept rezultat unii cerşetori s-au transformat rapid in muzicieni stradali, iar alţii s-au mutat in Norvegia şi Finlanda vecine, notează Novaie Izvestia, citata de Agerpres.

Locuitorii oraşului Stockholm s-au obişnuit deja să vadă la fiecare colţ de stradă ochii rugători şi mainile intinse ale cerşetorilor. Bulendre, răni supurande, cicatrici infiorătoare – toate aceste atribute ale cerşetorilor profesionişti erau prezente aici ani de zile. Scandinavii, cuprinşi de compasiune şi de ruşine pentru propria bunăstare, ofereau pomeni grase. Potrivit poliţiei, venitul mediu al unui cerşetor era, pe zi de circa 150 de euro.

Brusc, cu cateva luni in urmă, cerşetorii mutilaţi au dispărut, iar in locul lor au apărut bruneţi veseli şi puternici, care „rup” strunele viorilor şi burdufurile acordeoanelor, relatează cotidianul moscovit. Autorităţile suedeze au iniţiat „un atac al creierilor” şi au găsit un mijloc de a-i trimite acasă pe „noii fraţi din UE”, continuă ziarul rus. in acest scop, a fost reanimată vechea lege care interzice trandăvia. „Oaspeţilor” li s-a imputat acest lucru, fiindu-le lăste la dispoziţie doar 4 săptămani pentru a părăsi ţara. Iniţial, cerşetorii credeau că sunt expulzaţi pentru că nu ar avea suficiente mijloace de existenţă şi au inceput să arate, atunci cand erau reţinuţi, teancuri de bani. insă, atunci cand s-a aflat că ţiganii sunt expulzaţi din ţară pe baza altei acuzaţii, aceştia s-au reorientat şi s-au transformat rapid in combatanţi cinstiţi de pe frontul muzicii. in această situaţie, „Femida suedeză” s-a dovedit neputincioasă.

Totodată, veniturile cerşetorilor au scăzut. Drept rezultat, o parte din brigăzile de ţigani care nu doreau să se despartă de carje şi zdrenţe s-a mutat in Norvegia şi Finlanda vecine. „Povara ţigănească” asupra acestor ţări a crescut, iar autorităţile au fost nevoite să caute, la randul lor, metode pentru a-i trimite in patrie pe turiştii nedoriţi.

Ministrul justiţiei din Norvegia, Knut Storberget, le-a solicitat subalternilor săi să elaboreze o lege care să interzică cerşetoria sub orice formă. Este de aşteptat ca parlamentul norvegian să sprijine acest demers.

Cu mult mai greu ii vine colegului său finlandez, Anne Holmund, care sprijină şi ea o asemenea lege, dar care se confruntă cu opoziţia mai multor politicieni. Unul dintre opozanţi este chiar premierul Matti Vanhanen, care a declarat că mijlocul cel mai eficient de expulzare a cerşetorilor din ţară este diminuarea profitabilităţii meseriei lor. Vanhanen a cerut demararea unei campanii de instruire a populaţiei, incercand să-i convingă pe oameni să nu le mai dea bani cerşătorilor. Premierul finlandez consideră că invazia ţiganilor in Europa de Vest poate fi oprită intr-un singur fel: imbunătăţind situaţia romilor la ei in patrie.

Săptămana trecută s-a desfăşurat o şedinţă comună a parlamentului finlandez şi reprezentanţilor Finlandei in Parlamentul European, la care a participat şi comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor. Acestuia i s-a solicitat să facă presiuni asupra Romaniei, Ungariei, Slovaciei şi altor state cu minorităţi rome importante, pentru ca acestea să se preocupe de situaţia „ultimilor peregrini ai Europei”. Andor a promis ca va deveni „avocatul ţiganilor”, subliniind că reprezentanţii Comisiei Europene conştientizează importanţa problemei.


Tarile scandinave incearca sa stopeze invazia romilor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.