Bogdan Mazuru: România a găsit în Finlanda un prieten şi un partener de nădejde

2
2136

Bucureşti, 30 iun /Agerpres/ – Romania a găsit in Finlanda un prieten şi un partener de nădejde, a declarat Bogdan Mazuru, secretar de stat pentru Afaceri Europene in Ministerul Afacerilor Externe, prezent miercuri la o manifestare consacrată implinirii a 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale, găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei.

„Romania a găsit in Finlanda un prieten şi partener de nădejde, care ne-a susţinut pe parcursul nostru către Uniunea Europeană şi a impărtăşit aspiraţiile poporului roman de integrare in marea familie a Europei unite. Decizia de incepere a negocierilor cu Romania a fost adoptată la Consiliul European de la Helsinki, din 1999, iar cea de finalizare a procesului a fost luată tot pe timpul preşedinţiei finlandeze a Consiliului European, in a doua jumătate a anului 2006. Astfel putem spune că procesul de aderare a Romaniei la UE s-a derulat de la Helsinki la Helsinki”, a precizat Mazuru, in discursul rostit cu ocazia vernisării unei expoziţii de documente diplomatice reprezentative pentru relaţia romano – finlandeză.

El a remarcat că intre cele două ţări există o afinitate care a contribuit la intensificarea relaţiilor diplomatice, economice şi culturale, dar că schimburile comerciale, deşi aflate pe o traiectorie ascendentă, nu se ridică deocamdată la nivelul dorit.

„Există un real interes pentru intensificarea şi diversificarea contactelor intre operatorii economici, asociaţiile profesionale, camerele de comerţ, precum şi pentru organizarea de misiuni economice specializate in cele două ţări. (…) De noi depinde să folosim potenţialul comercial existent intre Finlanda şi Romania”, a adăugat secretarul de stat.

Mazuru a precizat că la finele anului 2009 volumul total al schimburilor comerciale romano-finlandeze a atins nivelul de 206 milioane euro. A evidenţiat prezenţa investitorilor finlandezi pe piaţa romanească, propunandu-le totodată acestora să utilizeze şi zonele de comerţ liber de la gurile Dunării şi portul Constanţa pentru facilitarea transportului.

Ambasadoarea Republicii Finlanda la Bucureşti, Irmeli Mustonen, a declarat că dezvoltarea relaţiilor romano-finlandeze este foarte bine ilustrată prin documentele incluse in expoziţie, remarcand că sursa acestora nu o reprezintă doar arhivele ministerelor afacerilor externe din cele două ţări, ci şi o intensă activitate de cercetare.

„in ultimii ani, am fost martorii unei creşteri constante a investiţiilor finlandeze in Romania, de exemplu, in domeniul tehnologiei informaţiei şi silviculturii. Indiferent de domeniul de activitate luat in considerare, constatăm că există un tipar similar şi anume că relaţiile dintre Romania şi Finlanda, dintre romani şi finlandezi, devin din ce in ce mai apropiate şi din ce in ce mai active”, a spus ea.

Irmeli Mustonen a adăugat că deşi contacte ocazionale intre finlandezi şi romani au existat de mai multe secole, stabilirea relaţiilor oficiale bilaterale dintre cele două ţări a devenit posibilă abia după sfarşitul primului război mondial. Finlanda şi-a declarat independenţa in decembrie 1917, iar pe 28 iunie 1920 au fost stabilite relaţiile diplomatice bilaterale, Romania fiind astfel una dintre primele ţări care a găzduit o ambasadă a Finlandei.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Romaniei, Crişan Muşeţeanu, a precizat că in secolul al XVIII-lea şi mai ales al XIX-lea, finlandezii au jucat un rol in multe evenimente ce s-au desfăşurat in Europa de sud-est. Naşterea statului independent finlandez şi crearea Romaniei mari au pus bazele unei fructuoase colaborări politice, a mai spus el.

„Aveam atunci şi avem şi acum interese importante care ne unesc dincolo de bariera geografică, dincolo de istoria particulară, culturală sau politică, relaţiile noastre pot fi considerate ca un model care s-a dovedit rezistent la trecerea istoriei şi la marile vicisitudini prin care a trecut Europa”, a remarcat Crişan Muşeţeanu.

Conf. dr. Silviu Miloiu, preşedintele Asociaţiei Romane pentru Studii Baltice şi Nordice, a punctat principalele momente ale relaţiilor romano-finlandeze.

Expoziţia „90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Romania şi Finlanda” cuprinde documente originale care provin din arhivele diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe. intre acestea se disting: scrisoarea lui Eino Rudolf Woldemar Holsti (ministrul finlandez al afacerilor externe) adresată lui Victor Antonescu (trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al Romaniei la Paris) in vara anului 1919 in legătură cu recunoaşterea independenţei Finlandei şi stabilirea relaţiilor diplomatice şi decretul regal al lui Ferdinand I privind infiinţarea legaţiei Romaniei la Helsinki (Helsingfors), in primăvara anului 1921. Mai sunt expuse medalii şi decoraţii, dintre care se remarcă Ordinul Trandafirul Alb in grad de Mare Cruce, distincţie primită de Nicolae Titulescu, in anul 1934.

Expoziţia, deschisă in perioada 30 iunie-28 iulie, este organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Republicii Finlanda la Bucureşti, Asociaţia Romană pentru Studii Baltice şi Nordice, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Targovişte.

[Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

2 COMENTARII

  1. In sfarsit un lucru de care ne putem mandri… faptul ca si in urma cu f multi ani am avut o politica de respect si intelegere pana si cu state de gen Finlanda , care poate la acea vreme nu presenta nici un interes economic sau strategic pt Romania.
    Sper la o buna colaborare in continuare intre cele 2 tari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.