Premierul Finlandei acuză Rusia că ar fi bruiat semnalul GPS în nordul țării în cursul exercițiilor NATO/ Kremlinul respinge acuzațiile

Juha Sipila, premierul Finlandei, a declarat că semnalul GPS în nordul țării a fost bruiat în cursul recentelor exerciții NATO din zona Norvegiei, adăugând că este posibil ca Rusia să fi fost Mai mult »

În Finlanda, oamenii fără adăpost își iau rămas bun de la stradă​

Datorită politicii sale de “locuință primară”, țara mică din Nord a reușit să reducă în mod considerabil numărul persoanelor fără adăpost. Un succes care îi intrigă pe vecinii săi europeni, potrivit Le Mai mult »

Noul preşedinte al Finlandei, Sauli Niinisto, a depus jurământul pentru al doilea mandat

Preşedintele Sauli Niinisto a depus joi jurământul pentru al doilea mandat la conducerea Finlandei, în urma victoriei sale răsunătoare la alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute, relatează DPA. Niinisto a obţinut duminică Mai mult »

Un politician din Finlanda solicită retragerea ţării din Uniunea Europeană

Finlanda va părăsi Uniunea Europeană şi se va poziţiona ca Elveţia pentru a îşi proteja independenţa, în cazul în care Laura Huhtasaari, candidatul prezidenţial din partea partidului eurosceptic Adevăraţii Finlandezi, va câştiga Mai mult »

Finlanda: Poliţia a lansat o anchetă după scurgerea în presă a unor documente ultrasecrete

Poliţia finlandeză a lansat luni o anchetă preliminară pentru ‘divulgarea de informaţii privind securitatea naţională’, după publicarea unui articol bazat pe documente secrete în legătură cu activitatea Centrului de informaţii şi analiză Mai mult »

Un sondaj de opinie făcut public duminică a arătat că 59% dintre finlandezi se opun aderării la NATO, în contextul în care secretarul american al apărării, James Mattis, a sosit la Helsinki Mai mult »

Finlanda, Țara cu cel mai performant sistem de educație nu mai face copii

Mesaj pentru politicienii care vor să salveze România cu o strategie naţională de stimulare a natalităţii: lăsaţi stiloul jos, nu se poate. În cel mai bun loc unde ai putea sa creşti Mai mult »

Finlanda: Trei suspecți în ancheta privind atacul cu cuțit, puși în libertate

Trei din cele șapte persoane reținute în cadrul anchetei referitoare la atacul cu cuțit comis pe 18 august la Turku, în sud-vestul Finlandei, și în care au fost ucise două femei, au Mai mult »

Ambasadoarea Finlandei în România, Päivi Pohjanheimo, despre rolul propagandei rusești: „Să creeze neîncredere între instituții și între state“ | INTERVIU ROMÂNIA LIBERĂ

Reprezentanta diplomației de la Helsinki consideră că relațiile dintre Finlanda și România nu sunt afectate de celebrul caz în care doctorița de origine română cu cetățenie finlandeză căreia statul finlandez i-a luat Mai mult »

Finlanda le-a oferit cetăţenilor un venit lunar de bază, iar măsura are un efect neaşteptat

Finlanda a introdus, în premieră, un proiect pilot prin care le oferă unor cetăţeni un venit lunar de bază. Iar efectul direct al acestei măsuri a fost unul pozitiv şi neaşteptat, spun Mai mult »

Manuel Costescu, parlamentar USR, în cel mai mare cotidian din Finlanda

“Halusin elämälleni tarkoituksen” – investointipankkiiri Lontoosta lähti kansanedustajaksi Romaniaan. Lontoon Cityn entinen pankkiiri Manuel Costescu valitsee politiikassa mieluummin pienet askeleet kuin ideologian. Mies on entinen Lontoon Cityn pankkiiri. 40-vuotias. Hän kävi maineikkaan Mai mult »

Și la Helsinki în Finlanda, Grindeanu & Dragnea sînt faimoși. “Romanialaiset huutaa : ✊ Yöllä, kuten varkaat !!!”

Romanian presidentti ja hallitus avoimessa sodassa – ”Tätä EU ei ole ymmärtänyt” Presidentti vaatii hallituksen eroa, mutta hallitus ei peräänny. Eroaminen ei kuulu itäeurooppalaiseen poliittiseen kulttuuriin. Romaniassa maan presidentti ja hallituspuolue sosiaalidemokraatit Mai mult »

în presa din Finlanda despre protestele mamut din Romania ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia? / În ce țară un guvern elimină legile împotriva corupției și iartă criminali?”

Mielenosoittajat vaativat Romanian hallituksen eroa – ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia?” Vaikka pääministeri Sorin Grindeanun johtama hallitus päätti sunnuntaina perua kiistellyn korruptiolain, satojatuhansia ihmisiä Bukarestiin parlamentin Mai mult »

Finlanda se pregătește de RĂZBOI cu Rusia: Centru special de LUPTĂ alături de țări din UE și NATO

Finlanda a anunţat luni înfiinţarea unei organizaţii internaţionale de luptă împotriva ‘ameninţărilor hibride’ – în principal dezinformarea şi radicalizarea venite dinspre Rusia şi gruparea Statul Islamic (SI) – şi care să reunească Mai mult »

Poliția finlandeza a evacuat o tabără de rromi din Tampere. Suspectati de furturi si alte infractiuni, rromii au fost trimisi înapoi în Romania

Poliisi tyhjensi romanien leiripaikan Tampereella Poliisi tyhjensi maanantaina romanien leiripaikan Tampereen Sulkavuoressa. Poliisin mukaan leirin romanialaistaustaisia asukkaita epäillään omaisuusrikoksista. Sulkavuoressa, pelastuslaitoksen harjoitusalueella, arvellaan asuvan noin parikymmentä ulkomaalaista Romania. Paikalla oli useita poliisipartioita. Mai mult »

Interviul cu românul care a ajuns în țara lui Moș Crăciun: “Am semnat contractul, iar câteva ore mai târziu am fost rezervă!”

Nicolae Vasile a semnat cu PS Kemi Kings, un club mai tânăr decât el cu 4 ani, fondat în 1999, prima dată promovat în prima ligă din Finlanda. Rămas liber de contract Mai mult »

Norvegia intentioneaza sa ofere Finlandei un varf muntos cu ocazia centenarului din 2017. Ce presupune acest cadou

Norvegia se gandeste sa ofere Finlandei, care isi va aniversa centenarul in 2017, un varf muntos de 1331 de metri, scrie 20minutes.ch, citeaza Agerpres. Cadoul ar urma sa fie oferit Finlandei anul Mai mult »

Simone Tempestini este pregătit să “zboare” în Finlanda

Simone Tempestini este lider în Junior WRC înaintea etapei finlandeze. Cele mai rapide probe speciale din lume. Etapa a treia din Junior WRC se va desfășura în perioada 28 – 31 iulie Mai mult »

Finlanda dă tonul unei revoluții: fără mașini personale în oraș după 2025

Autoritățile finlandeze încearcă să dezvolte un plan care va elimina nevoia de a deține o mașină în oraș. Cheile aceste strategii: un transport în comun cu rute flexibile, mașini autonome pe care Mai mult »

Poliția de frontiera finlandeza a interzis intrarea în țară pe bicicleta prin partea de nord a frontierei ruso-finlandeze, în două puncte de trecere

Decizia autorităților de a interzice accesul în Finlanda pe bicicletă în Salla si Raja-Jooseppi vine din pricia sezonului rece, dar și a refugiaților. ”Aceasta măsură este legată de sezonul hibernal, deplasarile pe Mai mult »

 

Bogdan Mazuru: România a găsit în Finlanda un prieten şi un partener de nădejde

Bucureşti, 30 iun /Agerpres/ – Romania a găsit in Finlanda un prieten şi un partener de nădejde, a declarat Bogdan Mazuru, secretar de stat pentru Afaceri Europene in Ministerul Afacerilor Externe, prezent miercuri la o manifestare consacrată implinirii a 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale, găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei.

“Romania a găsit in Finlanda un prieten şi partener de nădejde, care ne-a susţinut pe parcursul nostru către Uniunea Europeană şi a impărtăşit aspiraţiile poporului roman de integrare in marea familie a Europei unite. Decizia de incepere a negocierilor cu Romania a fost adoptată la Consiliul European de la Helsinki, din 1999, iar cea de finalizare a procesului a fost luată tot pe timpul preşedinţiei finlandeze a Consiliului European, in a doua jumătate a anului 2006. Astfel putem spune că procesul de aderare a Romaniei la UE s-a derulat de la Helsinki la Helsinki”, a precizat Mazuru, in discursul rostit cu ocazia vernisării unei expoziţii de documente diplomatice reprezentative pentru relaţia romano – finlandeză.

El a remarcat că intre cele două ţări există o afinitate care a contribuit la intensificarea relaţiilor diplomatice, economice şi culturale, dar că schimburile comerciale, deşi aflate pe o traiectorie ascendentă, nu se ridică deocamdată la nivelul dorit.

“Există un real interes pentru intensificarea şi diversificarea contactelor intre operatorii economici, asociaţiile profesionale, camerele de comerţ, precum şi pentru organizarea de misiuni economice specializate in cele două ţări. (…) De noi depinde să folosim potenţialul comercial existent intre Finlanda şi Romania”, a adăugat secretarul de stat.

Mazuru a precizat că la finele anului 2009 volumul total al schimburilor comerciale romano-finlandeze a atins nivelul de 206 milioane euro. A evidenţiat prezenţa investitorilor finlandezi pe piaţa romanească, propunandu-le totodată acestora să utilizeze şi zonele de comerţ liber de la gurile Dunării şi portul Constanţa pentru facilitarea transportului.

Ambasadoarea Republicii Finlanda la Bucureşti, Irmeli Mustonen, a declarat că dezvoltarea relaţiilor romano-finlandeze este foarte bine ilustrată prin documentele incluse in expoziţie, remarcand că sursa acestora nu o reprezintă doar arhivele ministerelor afacerilor externe din cele două ţări, ci şi o intensă activitate de cercetare.

“in ultimii ani, am fost martorii unei creşteri constante a investiţiilor finlandeze in Romania, de exemplu, in domeniul tehnologiei informaţiei şi silviculturii. Indiferent de domeniul de activitate luat in considerare, constatăm că există un tipar similar şi anume că relaţiile dintre Romania şi Finlanda, dintre romani şi finlandezi, devin din ce in ce mai apropiate şi din ce in ce mai active”, a spus ea.

Irmeli Mustonen a adăugat că deşi contacte ocazionale intre finlandezi şi romani au existat de mai multe secole, stabilirea relaţiilor oficiale bilaterale dintre cele două ţări a devenit posibilă abia după sfarşitul primului război mondial. Finlanda şi-a declarat independenţa in decembrie 1917, iar pe 28 iunie 1920 au fost stabilite relaţiile diplomatice bilaterale, Romania fiind astfel una dintre primele ţări care a găzduit o ambasadă a Finlandei.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Romaniei, Crişan Muşeţeanu, a precizat că in secolul al XVIII-lea şi mai ales al XIX-lea, finlandezii au jucat un rol in multe evenimente ce s-au desfăşurat in Europa de sud-est. Naşterea statului independent finlandez şi crearea Romaniei mari au pus bazele unei fructuoase colaborări politice, a mai spus el.

“Aveam atunci şi avem şi acum interese importante care ne unesc dincolo de bariera geografică, dincolo de istoria particulară, culturală sau politică, relaţiile noastre pot fi considerate ca un model care s-a dovedit rezistent la trecerea istoriei şi la marile vicisitudini prin care a trecut Europa”, a remarcat Crişan Muşeţeanu.

Conf. dr. Silviu Miloiu, preşedintele Asociaţiei Romane pentru Studii Baltice şi Nordice, a punctat principalele momente ale relaţiilor romano-finlandeze.

Expoziţia “90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Romania şi Finlanda” cuprinde documente originale care provin din arhivele diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe. intre acestea se disting: scrisoarea lui Eino Rudolf Woldemar Holsti (ministrul finlandez al afacerilor externe) adresată lui Victor Antonescu (trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al Romaniei la Paris) in vara anului 1919 in legătură cu recunoaşterea independenţei Finlandei şi stabilirea relaţiilor diplomatice şi decretul regal al lui Ferdinand I privind infiinţarea legaţiei Romaniei la Helsinki (Helsingfors), in primăvara anului 1921. Mai sunt expuse medalii şi decoraţii, dintre care se remarcă Ordinul Trandafirul Alb in grad de Mare Cruce, distincţie primită de Nicolae Titulescu, in anul 1934.

Expoziţia, deschisă in perioada 30 iunie-28 iulie, este organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Republicii Finlanda la Bucureşti, Asociaţia Romană pentru Studii Baltice şi Nordice, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei şi Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Targovişte.

[Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Comentarii

Comentarii

2 Responses to Bogdan Mazuru: România a găsit în Finlanda un prieten şi un partener de nădejde

  1. Drago spune:

    In sfarsit un lucru de care ne putem mandri… faptul ca si in urma cu f multi ani am avut o politica de respect si intelegere pana si cu state de gen Finlanda , care poate la acea vreme nu presenta nici un interes economic sau strategic pt Romania.
    Sper la o buna colaborare in continuare intre cele 2 tari

  2. locke spune:

    Sper si eu la o buna colaborare in continuare intre cele doua tari. Asta daca nu cumva actuala conducere isi baga picioarele in tot ce misca…

Comentariu

%d blogeri au apreciat: