Un ministru finlandez denunţă tentaţia ridicării unui nou "Zid al Berlinului" în zona euro

0
1682

Ministrul finlandez al Afacerilor Europene Alexander Stubb a denunţat joi tentaţia de a ridica un „Zid al Berlinului” care să despartă Nordul de Sud in cadrul zonei euro, relatează AFP.

„Europa a fost divizată timp de aproape 50 de ani intre Vest şi Est şi este inutil să fie divizată astăzi inre Nord şi Sud. Nu vrem un nou Zid al Berlinului”, a declarat pentru cotidianul suedez Dagens Nyheter acest ministru cunoscut pentru poziţiile intransigente in favoarea unităţii zonei euro.

Declaraţiile sale au loc după trei zile de la o propunere a lui Timo Soini, liderul partidului Adevăraţii Finlandezi, de a „tăia” zona euro in două.

Stubb s-a eclarat convins că Grecia va rămane in zona euro şi că Finlanda nu va pierde sumele pe care le-a imprumutat Atenei.

„Grecia va restitui (sumele imprumutate). Ei lucrează pe termen lung, iar noi sperăm că se vor pune pe picioare”, a subliniat el.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande urmează să se intalnească joi la Berlin pentru a discuta o solicitare a premierului grec Antonis Samaras de a obţine „o bulă de aer” in cadrul programului de austeritate.

Pe de altă parte, Germania şi cele trei state baltice au atras atenţia Uniunii Europeană (UE) impotriva unei rupturi in Europa intre Nord şi Sud, intr-un moment in care criza datoriilor subminează increderea dintre ţările membre, intr-o scrisoare dată publicităţii joi la Vilnius.

Un ministru finlandez denunţă tentaţia ridicării unui nou „Zid al Berlinului” in zona euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.