Antreprenorii finlandezi: Daca renuntam la euro, efectele vor fi devastatoare

0
1465


Un numar din ce in ce mai mare de finlandezi spun ca regreta intrarea tarii in zona euro, cu 13 ani in urma. Chiar si asa insa, antreprenorii si oamenii de afaceri din Finlanda spun ca un exit al tarii ar produce efecte devastatoare asupra economiei, scrie Bloomberg.
„Inainte de foloseam markka, rubla sau dolarul. Mereu ne loveam de cursuri de schimb nefavorabile atat la cumparare, cat si la vanzare”, spune Veli Vento managerul Well Finland Oy, o companie alimentara din Helsinki care exporta in Rusia.

La sfarsitul saptamanii trecute ministrul de externe al Finlandei, Erkki Tuomioja, a lansat un atac dur la adresa monedei europene, spunand ca tara sa se pregateste sa renunte la euro.

Finlanda s-a declarat adesea impotriva ajutoarelor financiare acordate tarilor din zona euro afectate de criza datoriilor. Aproape un sfert din persoanele cu drept de vot din aceasta tara spun ca isi doresc revenirea la markka finlandeza, potrivit unui sondaj comandat de ziarul Kaleva.

Totusi, iesirea din zona euro ar putea sa afecteze Finlanda, tara fondatoare UE care exporta 40% din productia interna, dintre care o treime in zona euro. Scaderea veniturilor din schimburilor comerciale ar putea sa aiba o influenta mult mai negativa asupra Finlandei decat in cazul altor tari nordice, precum Norvegia, care isi poate folosi rezervele de petrol ca „plasa de siguranta”.

„Euro ajuta companiile sa functioneze pe pietele europene precum si pe cele globale. Faptul ca facem parte din zona euro ne ajuta sa mentinem stabilitatea economica a tarii”, a declarat Jyrki Katainen, prim-ministrul Finlandei.

Antreprenorii finlandezi: Daca renuntam la euro, efectele vor fi devastatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.