Ce opreste Finlanda sa iasa din zona euro: moralitatea riguroasa si "prietenii" rusi

0
1565


Finlanda trăieşte intr-un univers economic diferit de cel al statelor mari din zona euro, cu exporturi indreptate spre pieţe sănătoase şi lecţia rigorii fiscale invăţată la timp, ceea ce face din acest stat un candidat mai bun pentru ieşirea din uniu­nea monetară decat ţări precum Grecia. Dacă Finlanda ar urma această cale, exemplul ar da curaj şi Germaniei, insă două lucruri o impiedică să renunţe la euro, angajamentele asumate şi vecinătatea eternului duşman, Rusia, scrie The Telegraph.

Exitul finlandez este o ipoteză plauzibilă. Finlanda nu are vreo datorie istorică faţă de „mistica” Europă. Acest stat a intrat in UE abia in 1995, iar decizia nu a avut mulţi adepţi printre finlandezi. „Suedia şi Danemarca au ţinut referen­dumuri referitor la adoptarea euro şi ambele au spus nu. Nouă nu ni s-a permis să votăm”, a afirmat Timo Soini, liderul partidului Adevăraţii Finlandezi.

Cu toate acestea, Finlanda respectă obligaţiile care vin odată cu statutul de membru al UE cu scrupulozitate, in timp ce alţii se joacă cu sistemul. in 2007, statul scandinav a avut un excedent bugetar de 5,3% din PIB, pe cand Grecia contempla un deficit de 6,5% din PIB.

„Este vorba de moralitatea noastră luterană”, a explicat ministrul de externe Erkki Tuomioja. Finlandezii au supra­vieţuit fără să se vaite propriilor turbulenţe economice la ince­pu­tul anilor ’90, cand URSS s-a prăbuşit punand la grea incer­care sistemul bancar finlandez. in acea criză, economia a scă­zut cu 13%. Acum, Grecia este cel mai indatorat şi cel mai vul­nerabil stat din zona euro, pe cand Finlanda are una dintre cele mai puternice economii. „in Finlanda, o strangere de ma­nă obligă. Am crezut că ne-am inţeles că fiecare ţară va avea grijă de propriile finanţe, dar inţelegerea a fost incălcată. FMI ne bătea la uşă, Şomajul era de 18%. Am spus „nu vom mai ajunge aici niciodată”, dar iată-ne intr-o nouă criză din cauza altcuiva”, a spus Alexander Stubb, ministrul pentru Europa.

Finlanda se poate descurca singură. Statul are un rating maxim sănătos, o datorie mică, de 51% din PIB, şi expunere redusă la piaţa zonei euro. Mai mult de două treimi din exporturi merg către ţări din afara uniunii monetare, indreptandu-se in principal către SUA, Suedia şi Rusia.

insă Finlanda este bantuită de fantoma ameninţătoare a Rusiei, o putere demnă de secolul al XIX-lea, dar care a modificat graniţele Europei recent, in 2008, cand a atacat Georgia şi a anexat Oseţia de Sud. Şeful armatei ruse, Nikolai Makarov, a fredonat aceeaşi melodie in iunie, cand a atacat „revanşiştii” finlandezi şi a descris manevrele militare ale Finlandei din est ca asemănătoare celor al Georgiei in Oseţia inainte de război. „Calitatea de membru al UE şi zonei euro se referă la a ne duce cat mai departe de Moscova”, a explicat Tapio Raunio, profesor la Universitatea Tampere. Finlanda este o ţară deschisă „avansurilor” NATO.

Ce opreste Finlanda sa iasa din zona euro: moralitatea riguroasa si „prietenii” rusi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.