Poliţist român anonim, erou la Helsinki

0
2040

Ştirea zilei este pe primele pagini ale ziarelor, scăderea numărului de cerşetori romani, de la circa o sută in toată ţara, la cateva zeci.

in Finlanda cerşetorii romani şi bulgari care hărţuiesc trecătorii sau pur şi simplu stau la colţul străzii deranjează atat de mult incat situaţia lor a fost dezbătută in Parlament de mai mutle ori, ridicandu-se problema interzicerii cerşitului. Mai mult, intr-o vizită fulger la Bucureşti in primăvară, ministrul cooperării europene, Alexander Stubb, a cerut trimiterea unui poliţist roman la Helsinki pentru a găsi o soluţie durabilă problemei.

in acest context nu este de mirare ca presa urmăreşte indeaproape situaţia cerşetorilor. Ştirea zilei este, pe primele pagini ale ziarelor şi la rádio, scăderea numărului de cerşetori romani, de la circa o sută in toată ţara, la cateva zeci. Poliţia finlandeză are numai cuvinte de laudă pentru colegul lor roman, al cărui nume nu este dezvăluit .
Inspectorul şef Kari Niinimaki declară că ” poliţistul roman este tot ceea ce ne puteam dori: este competent, activ şi stăpaneşte limbile străine. Datorită lui fluxul de informaţii intre Helsinki şi Bucureşti este mai rapid şi de o calitate mai bună. Ne ajută să folosim mai bine timpul in multe feluri şi ne gandim mereu cum să ii folosim mai bine prezenţa, a spus inspectorul.
Poliţia finlaneza doreşte ca misiunea colegului lor roman să fie prelungită ; potrivit termenilor iniţiali, partenariatul se incheie la sfarşitul acestei luni.Poliţistul roman acţionează ca expert in Finlanda, şi nu ca poliţist. El a fost prezent la interogarea suspecţilor, percheziţii de case, controale de identitate in oraş şi pe vapor.
Simpla lui prezentă ne facilitează munca, el explică procedurile şi nu mai depindem de angajarea interpreţilor care nu sunt intotdeauna disponibili, a mai spus inspectorul finlandez.
Politisul roman a explicat cerşetorilor modul de a trăi al finlandezilor, faptul că cerşitul este neobişnuit in această ţară şi că societatea aşteaptă ca fiecare să facă eforturi pentru a se intreţine singur.
De asemenea, prezenţa oficialului roman a dus la accelerarea procedurilor de anchetare a infractorilor. Romanii sunt in custodia poliţiei pentru infracţiuni precum prostituţie, spargeri de case şi jaf cu violenţă.Poliţia estimează că circa 40% din infractiuni in Finlanda sunt făcute de străini, şi dintre aceştia, aproximativ 25 % sunt de origine romană.
Presa anunţă cu bucurie că, in ultimii doi ani numărul romanilor implicaţi in activităţi anitsociale a scăzut cu circa o treime,ajungand in 2011 la puţin peste 600 de persoane. Poliţia speră ca numărul infractorilor să scadă in continuare datorită cooperării fructoase cu poliţia romană.

http://www.euranet.eu/rum/Programul/Programe-in-romaneste/Politist-roman-anonim-erou-la-Helsinki

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.