Cunoasterea limbii si banii, esentiale pentru angajarea in Finlanda

0
1411

Anuntul ministrului Muncii conform caruia in Finlanda sunt anual 30.000 de locuri de munca disponibile pentru muncitorii straini a entuziasmat un grup de lucratori romani care au ajuns in aceasta tara, dar s-au trezit muritori de foame. Cotidianul „Helsingin Sanomat”, cu cel mai mare tiraj, ce ajunge la o treime din locuitori, prezinta drama a 13 romani care au ajuns la Turku in cautarea unei slujbe, dar au ramas fara aproape nici un ban si nu se pot descurca, intrucat nu cunosc limba finlandeza. Potrivit unui consultant Eurex citat de cotidian, romanii au fost gresit informati de Ministerul roman al Muncii si presa, care fac o intensa campanie privind locuri de munca bine platite. Romanii spun ca nu au fost informati ca e nevoie de cunoasterea limbii finlandeze si nici de procedura de a obtine un loc de munca. Un oficial din Helsinki spune ca oamenii trebuie sa stie ca, in afara de specialistii cu inalta calificare, este greu de gasit de munca in Finlanda fara a avea calificare si experienta in domeniu. „Le recomandam celor care doresc sa vina la noi sa-si organizeze locul de munca inainte de a pleca de acasa”, mai adauga oficialul. Ministrul Muncii a trimis si el un comunicat presei si omologului din Romania sa informeze in mod realist oamenii care cauta de munca in Finlanda.

Ambasada nu acorda ajutor financiar sau cazare

Directia Comunicare a Ministerului Afacerilor Externe a transmis precizari pentru cetatenii romani care doresc sa lucreze in strainatate, in statele membre ale Uniunii Europene care nu au impus restrictii accesului fortei de munca din Romania, printre care si Finlanda.
Absenta restrictiilor pe piata muncii nu echivaleaza cu eliminarea automata a tuturor conditiilor necesare a fi indeplinite pentru ocuparea unui loc de munca – precizeaza MAE. Acesta atentioneaza cetatenii romani cu privire la problemele cu care se pot confrunta in identificarea unui loc de munca. Acestia trebuie sa dispuna de fonduri suficiente si de informatii clare cu privire la destinatia spre care se indreapta, posibilitatile de cazare, potentialii angajatori, precum si disponibilitatea acestora de a angaja romani. Cunoasterea limbii oficiale a statului respectiv este un element esential in gasirea unui job. MAE mentioneaza ca, in situatia in care pe parcursul sederii in statul respectiv cetatenii romani nu dispun de fondurile necesare intretinerii pana la identificarea unui loc de munca, se expun unei situatii dificile, dar nu pot fi sprijiniti nici de autoritatile statului roman, nici de autoritatile statului de resedinta. Misiunile di-plomatice ale Romaniei in strainatate nu au posibilitatea de le a oferi sprijin financiar sau cazare.
Cei care vor sa lucreze in Finlanda pot obtine informatii la ambasada acestei tari in Bucuresti, la tel. 021.230.50.10 sau email sanomat.buk@fomin.fi.
sursa Romania Libera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.