Finlanda, noua furtuna europeana: va iesi din zona euro inaintea Greciei?

0
1845


Grecia este privita de majoritatea investitorilor ca fiind prima tara care ar putea parasi zona euro, insa, in ultima perioada, Finlanda da semne ca ar dori sa renunte la moneda unica.

Cel care a creat noua furtuna europeana este ministrul de externe finlandez, Erkki Tuomioja, care a declarat ca tara sa se pregateste sa iasa din zona euro.

„Nu exista reguli pentru iesirea din zona euro, insa este doar o chestiune de timp. Fie nordul sau sudul vor iesi din uniunea monetara pentru ca aceasta camasa de forta valutara nu face decat sa provoace probleme pentru milioane de persoane si sa distruga viitorul Europei”, a mentionat Tuomioja, citat de The Telegraph.

Finlanda are o populatie la jumatate fata de cea a Greciei, insa Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este cu 40% mai mare decat cel al statului elen. Economia finlandeza a crescut cu 0,6% in trimestrul doi comparativ cu perioada similara din 2011, in schimb Grecia a raportat o scadere a PIB de 6,2%, cea mai drastica din Uniunea Europeana.

Declaratiile lui Erkki Tuomioja au mai fost „indulcite” de catre ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, care a precizat ca tara este „100 la suta” angajata in a pastra moneda unica.

El a denuntat si propunerea lui Timo Soini, liderul partidului Adevaratii Finlandezi, de a ridica un Zid al Berlinului” care sa desparta Nordul de Sud in cadrul zonei euro.

Finlanda, noua furtuna europeana: va iesi din zona euro inaintea Greciei?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.