Parlamentul finlandez (Eduskunta) l-a ales joi prim-ministru pe liderul Partidului Social-Democrat (SDP), Antti Rinne, câştigător al alegerilor legislative din 14 aprilie şi care va conduce un guvern de centru-stânga alcătuit din cinci partide, transmite agenţia EFE potrivit Agerpres.

Antti Rinne, în vârstă de 56 de ani şi fost lider sindical, a fost votat de 111 din cei 200 de parlamentari. Pe lângă formaţiunea sa, în guvern vor mai intra Partidul de Centru, Verzii, Alianţa Stângii şi Partidul Popular Suedez (SFP), coaliţie care formează în legislativ o majoritate de 117 parlamentari.

În guvern vor fi 11 femei şi 8 bărbaţi. Formaţiunea SDP a preluat şase portofolii ministeriale, printre care şi cele ale Afacerilor Europene, Muncii şi Dezvoltării.

Verzii, formaţiunea care a înregistrat cea mai puternică creştere la alegerile recente, vor prelua Ministerul de Externe, ce va fi condus de liderul partidului, Pekka Haavisto, Ministerul de Interne şi pe cel al Mediului.

Partidul de Centru al premierului care şi-a încheiat mandatul, Juha Sipila, care la scrutinul din aprilie a obţinut cel mai slab rezultat din istoria sa, va avea cinci ministere, inclusiv cel de Finanţe şi cel al Apărării.

Executivul va fi completat de Alianţa Stângii şi de SFP, reprezentant al minorităţii vorbitoare de limbă suedeză, cu câte două ministere fiecare.

mai mult la  stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.