Finlanda pare să fie singura ţară europeană unde numărul persoanelor fără adopost este în continuă scădere, în contextul în care disparităţile sociale cresc tot mai mult în majoritatea ţărilor dezvoltate, iar tot mai mulţi oameni sunt de cele mai multe ori condamnaţi să intre într-o spirală a sărăciei, considerată pe nedrept ca fiind fatidică.

În urmă cu peste un deceniu, în Finlanda îşi face drum o nouă paradigmă pentru soluţionarea problemelor create de lipsa de adăpost. La acea vreme, guvernul lui Matti Vanhanen decide să susţină o iniţiativă formulată de un grup cunoscut sub numele de „Patru oameni înţelepţi”, grup format de un profesor de ştiinţe sociale, de un doctor, un politician şi un episcop.

Aceştia prezintă un raport intitulat „Nimi Ovessa” (n.r „Numele tău pe uşă”) şi propun o viziune inedită pentru combaterea condiţiilor de trai extrem de precare îndurate de zeci de mii de oameni în Helsinki şi în restul ţării. Conceptul central introdus de raport mizează pe o inversare a modului de abordare a integrării sociale, asigurând „din start” şi necondiţionat o locuinţă pentru a scoate de urgenţă persoanele din stradă, urmând ca celelalte etape de integrare să fie parcurse ulterior, într-un mediu mult mai favorabil garantat de accesul la un minim grad de intimitate şi decenţă conferit de un banal acoperiş deasupra capului. Principiul „Housing first” ( prioritatea dreptului la locuinţă) continuă încă să-şi dovedească eficacitatea, iar „miracolul finlandez” devine din ce în ce mai citat în numeroase ţări ce se confruntă cu lipsa de adăpost în masă.

Citeste mai mult: adev.ro/psluin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.