Finlandeza Tarja Halonen detestă îngrădirile

0
1726

2552-157485-_3colepa__tarja.jpg

„Acum şase ani, eram prima preşedintă a Finlandei, de data aceasta, sunt prima preşedintă aleasă incă o dată”, a exclamat Tarja Halonen in ianuarie 2006, cand a obţinut un al doilea mandat prezidenţial. Percepută ca un om simplu, apropiată de cetăţeni, bucurandu-se de o imensă popularitate, această social-democrată se defineşte ca „preşedinta tuturor”, in timp ce mass-media au supranumit-o „mama naţiunii”.

incă de la inceputul primului mandat, Tarja s-a demarcat de predecesorii săi prin aversiunea faţă de protocol şi, in general, faţă de orice gen de ingrădiri. in Finlanda, considerată cea mai conservatoare ţară nordică, ea se distinge prin stilul personal de viaţă. Mamă celibatară, Tarja a convieţuit mult timp cu partenerul său inainte de a se căsători (eveniment ce a avut loc după ce a obţinut primul mandat la preşedinţie).

Desprindere de trecut

Feministă convinsă, ea s-a desprins de Biserica protestantă lutherană, pentru că aceasta se opune hirotonisirii femeilor. Halonen işi doreşte ca Finlanda să joace un rol din ce in ce mai important in marea familie europeană. Din acest motiv, a „rupt-o” cu trecutul (din punct de vedere politic), incetand să mai pună Rusia in mijlocul diplomaţiei finlandeze (Finlanda a făcut parte din imperiul rus).

Fidelă neutralităţii politice adoptată de ţara sa după cel de-al doilea război mondial, Tarja se opune aderării Finlandei la NATO, agreand cel mult ideea organizării unui referendum pe această temă, dar nu inainte de 2012. Percepută ca o pacifistă, ea face din lupta pentru „o mondializare justă” un cal de bătaie.
in 2005, revista Forbes a clasat-o pe locul 31 in topul celor mai puternice femei din lume…. Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.