Partidul de Centru a câştigat alegerile legislative din Finlanda

0
1638
Partidul de Centru al actualului premier Matt Vanhanen a caştigat alegerile legislative desfăşurate ieri in Finlanda, potrivit rezultatelor finale anunţate de Comisia Electorală Centrală de la Helsinki, scrie France Presse. Cu toate acestea, procentul obţinut nu ii va permite formaţiunii caştigătoare să formeze singură guvernul, motiv pentru care va trebui să se alieze cu alte partide.
finland-flag-2_147055634
Spre Partidul de Centru s-au indreptat opţiunile a 23,1 % din alegători, procent care ii va aduce 51 de mandate in parlamentul unicameral de la Helsinki. La mică distanţă, cu 22,3 % din voturi, se situează Partidul Coaliţiei Naţionale, de orientare conservatoare, care va primi 45 de locuri in Parlament.

Rezultatul obţinut de conservatori a constituit o adevărată surpriză deoarece nu a fost anticipat in nici un sondaj de opinie. in schimb, Partidul Social-Democrat, care, din 1962, s-a clasat in mod constant pe locul al doilea, a suferit o infrangere usturătoare, cu doar 21,4% din voturi. Social-democraţii vor primi, la randul lor, 45 de mandate. Premierul Vanhanen va incepe consultările, in această săptămană, cu conservatorii şi social-democraţii, in vederea elaborării unei platforme comune de guvernare şi distribuirii potofoliilor.
Negocierile se prefigurează a fi dificile, iar comentatorii apreciază că o nouă alianţă intre partidul de centru şi social-democraţi pare puţin probabilă, in timp ce conservatorii constituie o forţă care nu poate fi ignorată. Prezenţa la urne a fost de 67, 8%, ce mai scăzută de după cel de-al doilea război mondial. Coaliţia formată din Partidul de Centru şi Partidul Social-Democrat, aflată la putere din 2003, a fost desmnată ca favorită in sondajele preelectorale.
Printre atuurile acesteia se numără cel mai bun bilanţ economic din zona euro, cu o creştere de 5,5 % pentru al zecelea an consecutiv şi cea mai scăzută rată a şomajului, de 7,5% din ultimii 15 ani. Noul guvern va trebui format cel mai tarziu la 19 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.