Oamenii de afaceri din Finlanda contemplă ideea introducerii unei monede paralele cu euro

0
2030

La trei ani de la inceperea crizei datoriilor, unii lideri ai lumii afacerilor şi oficiali finlandezi se pregătesc de ieşirea ţării din zona euro. Finlanda este insă una dintre cele mai puternice economii ale uniunii monetare şi de aceea probabilitatea acestui scenariu este redusă, dar in urma discuţiilor s-a ajuns la planuri deloc de neimaginat, precum introducerea unei monede paralele cu euro, scrie Financial Times.

„Separatismul” finlandez nu este surprinzător intr-o Europă in care Germania şi Olanda avertizează că viitorul Greciei in zona euro este incă nesigur, iar ideea ieşirii din Uniunea Europeană prinde tot mai mult contur in Marea Britanie.

in Finlanda, majoritatea celor care au putere de decizie se opun ideii „Fixit”-ului, ieşirea ţării din zona euro, mai ales cand mulţi dintre ei au incredere că criza se va termina.

„Am inceput să discutăm deschis despre un mecanism de ieşire din zona euro, insă fără a lăsa să se inţeleagă că iniţiem un astfel de proces”, a spus Heikki Neimelainen, directorul executiv al Consiliului de Garanţii Municipale. Dar discuţiile scot la lumină planuri destul de curioase, notează FT.

Spre exemplu, Nordea, una dintre cele mai mari bănci din nordul Europei, a publicat un studiu in care analizează ce s-ar putea intampla in Finlanda dacă ţara decide să introducă „un sistem monetar paralel” cu cel al euro. Banca notează că, in caz de stres financiar sau economic, o economie se poate des­curca mai bine dacă are mai mult de o monedă. O monedă alternativă este folositoare mai ales dacă respectiva ţară are de gand să renunţe la prima, care va fi menţinută in circulaţie suficient de mult timp pentru a permite onorarea obligaţiilor vechi, evitandu-se astfel defaultul tehnic.

Idei similare au fost evocate mai ales in cazul Greciei, pentru care o so­lu­ţie pentru ieşirea din criză ar fi, spun unii analişti, renunţarea la euro şi rein­troducerea drahmei, care ar urma să se deprecieze pentru a imbunătăţi com­pe­ti­tivitatea economiei. Conceptul a fost implementat in trecut in Republica de la Weimar (1923), in fosta URSS şi mai recent in unele economii emer­gente.

O nouă monedă n-ar fi o problemă pentru Finlanda

Pentru Finlanda, planul ar fi ca pe perioada de tranziţie, noua monedă şi euro să fie la paritate. Teoretic, o econo­mie puternică precum cea finlandeză poate avea două monede in circulaţie intr-o perioadă de trecere lungă, in care banca centrală le-ar da cetăţenilor posi­bili­tatea de a alege moneda preferată.

„Euro nu vor fi schimbaţi automat in noua markka. Toate depozitele, datoriile şi obligaţiilor vor rămane in euro, pană cand deponenţii işi transferă fondurile in conturi denominate in markka, iar părţile contractante modi­fică acordurile”, se arată in studiul citat.

Reversul medaliei ar fi ca investi­torii să fie atraşi de noua monedă, iar aceasta să se aprecieze, in condiţiile in care Finlanda este considerată ca un refugiu in faţa crizei. Pe de altă parte, dacă va trece prin perioade de insta­bilitate financiară, aşa cum a făcut-o de multe ori in trecut, mica economie finlandeză s-ar putea confrunta cu retrageri masive de capital.

„O parte semnificativă din banii investiţi in Finlanda in timpul erei euro vin de la investitorii care au căutat investiţii sigure denominate in euro şi care nu vor să-şi asume riscuri asociate cu o monedă mică”, se mai arată in analiza băncii Nordea.

Oamenii de afaceri din Finlanda contemplă ideea introducerii unei monede paralele cu euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.