Liberal-conservatorii finlandezi câştigă alegerile municipale

0
1569

Liberal-conservatorii primului ministru Jyrki Katainen s-au plasat in frunte, duminică, la alegerile municipale din Finlanda, marcate de o prezenţă scăzută la urne, potrivit rezultatelor preliminare anunţate de televiziunea publică YLE.

Doar 58,2 la sută din alegători s-au deplasat pentru a vota.

„Nu a fost o mare surpriză”, a constatat pentru AFP sociologul Roope Mokka. „Este o revenire la normal” după succesul populiştilor la alegerile legislative din 2011, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Partidul Coaliţiei al lui Katainen obţine 21,8 la sută din voturi, faţă de 19,6 la sută pentru social-democraţi, de asemenea in guvern.

Ei obţin mai puţin decat la ultimele alegeri municipale din 2008. Partidul lui Katainen inregistrează o pierdere de 1,7 puncte, in timp ce social-democraţii ministrului de finanţe Jutta Urpilainen un declin de 1,6 puncte.

Partidul de Centru, tradiţional majoritar in oraşele de provincie, ocupă poziţia a treia, cu 18,8 la sută din voturi, o surpriză plăcută pentru această formaţiune de opoziţie care, cu toate acestea, pierde 1,3 puncte comparativ cu 2008.

Partidul Finlandezilor (populist) este un alt caştigător al acestui scrutin cu 12,4 la sută din voturi. Rezultatul lui este mult mai bun decat acum patru ani (+7), dar mai puţin bun decat la legislativele din 2011(-6,7) şi decat prevedeau sondajele.

Verzii şi Alianţa de stanga, două formaţiuni guvernamentale, sunt creditate cu 8,5 la sută (-0,4) şi 8 la sută (-0,8) din voturi.

„Partidul Finlandezilor este singurul ce obţine un sprijin mai larg şi toate celelalte au pierdut voturi… Dacă rezultatul final corespunde previziunilor, nu există decat o singură concluzie de tras şi aceasta este că populaţia doreşte reforme in Finlanda”, a declarat şeful guvernului Jyrki Katainen la YLE.

Liberal-conservatorii finlandezi caştigă alegerile municipale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.