Finlanda: Construirea reactorului nuclear ar putea fi oprită după retragerea E.ON

0
1600


Planul E.ON AG de retragere din societatea mixtă care construieşte un reactor nuclear in Finlanda sporeşte riscul ca acest proiect să eşueze, ameninţand planurile guvernului de a reduce dependenţa de importurile de energie, transmite Bloomberg.

E.ON, afectată de inchiderea centralelor nucleare in Germania, a anunţat in 24 octombrie că vrea să-şi vandă participaţia de 24% deţinută in consorţiul nuclear Fennovoima Oy pană in mai 2013 şi să se concentreze pe operaţiunile din Suedia şi Danemarca.

Grupul Fennovoima se pregătea să inceapă in 2016 construcţia reactorului, cu o capacitate de 1.600-1.800 megawaţi, in localitatea Pyhaejoki din Nordul Finlandei.

‘Este foarte posibil ca proiectul Fennovoima din Finlanda să eşueze ca rezultat al plecării E.ON’, a declarat analistul Timo Vainio, de la Pareto Securities ASA in Helsinki.

Profitul E.ON AG, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a scăzut in 2011 cu 50% din cauza inchiderii reactoarelor nucleare şi a caştigurilor mai scăzute din generarea energiei şi a afacerii cu gaze naturale. Profitul net ajustat a inregistrat anul trecut un declin de 50%, la aproape 2,5 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari), in timp ce analiştii estimau un caştig de 2,33 miliarde de euro.

Cele mai mari companii de utilităţi din Germania, E.ON şi RWE, işi reconsideră operaţiunile după dezastrul de la Fukushima (Japonia). Imediat după catastrofa din Japonia, Germania a decis să-şi oprească cele mai vechi reactoare nucleare, in număr de opt, şi să renunţe pană in 2022 şi la celelalte nouă. E.ON a anunţat că inchiderea centralelor nucleare a avut un efect negativ de 2,5 miliarde de euro.

Pentru reducerea costurilor E.ON, prezentă şi in Romania, va renunţa la 11.000 din angajaţi şi va vinde active, analiştii estimand că valoarea acestora ar putea depăşi ţinta de 20,1 miliarde de dolari.

http://www.economica.net/finlanda-construirea-reactorului-nuclear-ar-putea-fi-oprita-dupa-retragerea-e-on_37610.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.