Finlanda vrea sa interzica fumatul! DE TOT

2
1890


Prima dintr-o serie de legi destinate sa eradicheze consumul de tutun in Finlanda a intrat in vigoare vineri. Legea prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care vand tutun minorilor.

Finlanda este prima tara din lume care a scris negru pe alb intr-o lege ca nu intentioneaza doar sa reduca fumatul, ci vrea sa interzica de tot consumul de tutun.

„Am ajuns la concluzia ca daca ne fixam un scop din doar a reduce consumul de tutun, este ca si cum am aproba fumatul”, a declarat pentru AFP Ismo Tuominen, autorul legii antitutun si consultant ministerial.

Prima faza din procesul de eradicare a consumului de tutun a inceput vinerea trecuta. Astfel, posesia de produse pe baza de tutun este complet interzisa de catre persoanele sub 18 ani. Vanzarea de tigarete catre minori a devenit infractiune si se pedepseste cu pana la sase luni de inchisoare.

Noua legislatie interzice, de asemenea, vanzarea sau cumpararea de tigari pe Internet, consumul de tutun in locuri frecventate de minori sau fumatul in cadrul evenimentelor publice de genul concertelor sau filmelor in aer liber.

Urmatoarea faza incepe in 2012, cand va deveni ilegala afisarea produselor din tutun pe rafturile magazinelor. Iar in 2015 toate tonomatele cu tigari vor fi scoase din functiune.

Finlanda nu este prima tara care ia astfel de masuri. Islanda si Norvegia au adoptat legi similare. Autorul legii insista insa ca Finlanda vrea sa mearga mult mai departe si sa scoata de pe piata companiile producatoare de tigari. Insa, a declarat acesta, le va da suficient timp firmelor sa se obisnuiasca cu ideea si sa gaseasca solutii de retragere de pe piata.

…. Finlanda vrea sa interzica fumatul! DE TOT

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.