Finlanda, sceptică față de ideea unei Europe ca federație a …

0
2057


Ministrul finlandez pentru Europa, Alexander Stubb (foto), a pus sub semnul intrebării, marţi, necesitatea schimbării Tratatului Uniunii Europene, spunand că o astfel de iniţiativă ar avea nevoie de prea mult timp şi ar produce incertitudini, informează EurActiv.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut, săptămana trecută, ca Uniunea Eurpeană să se transforme intr-o federaţie de state naţiune, o viziune care ar necesita o modificare a Tratatului de la Lisabona. „Dacă este nevoie de o schimbare, atunci ea trebuie făcută. Dar sunt puţin sceptic in privinţa necesităţii reale a schimbării tratatului şi sunt, de asemenea, precaut in privinţa fezabilităţii sale”, a spus Stubb, ministrul finlandez pentru Afaceri Europene şi Comerţ Exterior, in timpul unei vizite la Dublin.

„Nu sunt de acord cu preşedintele Barroso atunci cand spune că nu putem progresa in contextul actualelor tratate europene. O schimbare esenţială a tratatului ar aduce după sine noi referendumuri, ceea ce ar creşte incertitudinile”, a explicat oficialul finlandez.

„Aş fi extrem de precaut in privinţa introducerii unor noi termeni in discuţie, cum ar fi schimbarea tratatului sau federalism, modificand problema crizei din zona euro de la concret şi realizabil la teoretic şi irealizabil”, a explicat Stubb.

Unii membri ai Parlamentului European, printre care pro-europeni activi cum este fostul premier blegian Guy Verhofstadt, au făcut şi ei declaraţii contra propunerii lui Barroso, spunand că UE are nevoie să aprofundeze structura deja existentă, nu să o schimbe cu o federaţie de state naţiune.

Finlanda, sceptică față de ideea unei Europe ca federație a

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.