Finlanda: acces liber pentru romani

6
2249

Cetatenii romani au acces liber pe piata muncii din Finlanda. Acestia se pot angaja in aceleasi conditii cu cetatenii proprii, supunandu-se legislatiei in materie de ocupare – informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate.

Daca la nivelul intregii tari numarul total de locuri de munca vacante este de aproape 33.000, Turku este principala regiune finlandeza unde se inregistreaza cel mai mare deficit de forta de munca, fiind cautati sudori, instalator, electricieni in industria navala.

Ministrul Muncii finlandez apreciaza ca si in viitor aceasta tara va avea nevoie de forta de munca straina, in special in turism, mass-media, comunicatii, sanatate – asistente si ingrijitoare, precum si in domeniul serviciilor sociale.

sursa : RomaniaLibera.ro

6 COMENTARII

 1. intentionez sa vin in finlanda cu sotia mea in sperantza unei vietzi mai bune.oare imi ajung 3000euro ptr toata afacerea asta?
  chiar cu engleza nu te potzi descurca in tzara asta?

 2. ca si in Romania, este greu sa lucrezi daca nu cunosti deloc linba locala. Ar fi totusi bine daca ai face prima data o vizita ca turist ca sa vezi ce este „Finlanda”, si apoi vezi singur care este situatia. Este nesigur sa vi pe spusele unui sau a altui. Gasirea unui loc de munca este o loteria chiar si pentru finlandezi (somajul este mare in finlanda). Ceea ce este scris in RomaniaLibera este „gargara cu biscuiti”; eu locuiesc in Turku si pot sa te asigur nu este asa cum ei scriu. Daca ai veni aici cu sotia pentru a gasi de munca (cu 3000€ in buzunar) cred ca sanse ar fi cam(sau max.) 1% ca sa gasesti, dar nu se stie nici o data. Depinde bineinteles si domeniu in care esti calificat, sau in care incerci sa gasesti munca. Acum fiind si iarna nu te sfatuiesc sa vi (agricultura cade de pe lista de alegeri). Daca ai avea vreun contract, sau cunostinta aici care sa te ajute, poate ar fi mai multe sanse.
  .

 3. doresc sa merg la munca in finlanda constructii sau sofer am mai lucrat si in Irlanda nu am nici o cuncstinta acola cum ar trebui sa procedez cum so gassc de lucru cum se procedeaza cum poti sa stai in chirie cit e de scump nu stiu nimic ,rog daca cineva poate sa ma informeze,multumesc.

 4. Am lucrat in Finlanda in perioada 07.01.2008-30.10.2009,am plecat de comun acord deoarece nu mai aveam de lucru,normal ar trebui sa primesc ajutor social(somaj)dar nu ma invatat nimeni.Am inteles ca se poate obtine ajutor de somaj dar nu stiu cum sa procedez.Invatatima cum sa procedez(va multumesc).

 5. @ Iancu Marin Bucuresti

  Da-mi o adressa de e-mail si am sa incerc sa iti explic cum poti proceda. Asa numai o adresa de locuit nu pot sa te contactez.

  Numai bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.