Tamas Sandor apreciază modelul autonomiei teritoriale al Insulelor Aland

0
1517

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, aflat intr-o vizită in Suedia, a avut o intalnire cu preşedintele microregiunii Korsnäs din judeţul Ostrobothnia, Ann-Sofi Backgren, informandu- se despre situaţia comunităţilor minoritare din Suedia şi Finlanda, transmite corespondentul Informatia. ro (AMOS News).

in cadrul vizitei sale in Suedia, ce se va incheia pe 29 martie, Tamas Sandor a fost informat de către Ann-Sofi Backgren cu privire la susţinerea pe care statul finlandez o acordă minorităţii in microregiunea Korsnäs, inclusiv prin suportarea costurilor necesare editării documentelor bilingve. Tamas Sandor a obţinut, totodată şi informaţii referitoare la statutul autonom al Insulelor Aland, ce au un statut special, deşi sunt membre ale Uniunii Europene, alături de Finlanda. Potrivit unui comunicat de presă al CJ Covasna, Insulele Aland sunt considerate a fi „un exemplu in materie de autonomie teritorială”, aparţinand teritorial de Finlanda, in vreme ce 92% din populaţie este vorbitoare de limba suedeză şi 90% din totalul populaţiei trăieşte in oraşul Mariehamn.

Preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, este de părere că legislaţia Insulelor este una ce vine in intampinarea conservării identităţii minoritarilor, aici fiind limitate drepturile de achiziţionare a imobilelor de către cetăţeni din afara insulelor şi cele de investiţii ce vin din partea celor străini de respectivele Insule.

Apreciind că intre relaţiile romano- maghiare şi cele finlandezo- suedeze există „multe aspecte comune”, Tamas Sandor i-a lansat preşedintelui microregiunii Korsnäs din judeţul Ostrobothnia, Ann-Sofi Backgren, invitaţia de a vizita Ţinutul Secuiesc. … Amos News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.