Ce denumire sa aiba un site despre votul Romanilor din strainatate ?

0
1443

Ce denumire sa aiba un site despre votul Romanilor din strainatate ?
RomaniidinStrainatate.net
Circumscriptia43.net *
Circumscriptia.net
Capsunari.net

*circumscriptia43 = circumscriptia romanilor din strainatate

Cetăţenii romani care au reşedinţa in străinătate vor putea vota la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, la secţiile de votare organizate pe langă ambasade şi consulate, in baza unui document de identitate şi a unui act care dovedeşte că au reşedinţa in acea ţară, a decis miercuri Guvernul. Guvernul a modificat in acest sens, prin ordonanţă de urgenţă, Legea 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Executivul a mai decis miercuri că Birourile Electorale organizate pe langă ambasade şi consulate urmează să aibă cel mult şapte membri, stabiliţi de preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie pentru Romanii din afara ţării, prin tragere la sorţi, dintr-o listă intocmită de Ministerul de Externe (MAE), la propunerea partidelor parlamentare. in cazul in care numărul persoanelor propuse de partide este insuficient, lista este completată de MAE cu „alte persoane cu bună reputaţie şi fără apartenenţă politică”. Preşedintele Biroului Electoral de pe langă ambasade şi consulate va fi desemnat de şeful misiunii diplomatice.

Circumscripţia 43 pentru romanii din străinătate va conţine 4 colegii la Camera Deputaţilor, din care 2 pentru spaţiul UE şi 2 pentru spaţiul Orientul Mijlociu, Asia şi America de Nord. Romanii din străinătate vor avea alte două colegii la Senat- unul pentru spaţiul UE, unul pentru Orientul Mijlociu, Asia şi America de Nord. Guvernul reglementează astfel unele articole confuze ale Legii votului uninominal referitoare la modalitatea in care romanii din străinătate puteau să işi exercite dreptul de vot, prevederile actului normativ ducand pană acum la interpretări potrivit cărora cei care aveau reşedinţa in afara ţării erau privaţi de posibilitatea de a participa la alegeri.

Astfel, in articolul 8 al legii se precizează că „cetăţenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa in afara graniţelor Romaniei, işi exercită dreptul de vot in una dintre secţiile de votare din acea ţară in care işi au domiciliul sau reşedinţa”. in articolul 10, nu mai este insă prevăzută decat organizarea alegerilor pentru cei care au domiciliul in străinătate: „Pentru organizarea alegerilor se constituie circumscripţii electorale la nivelul celor 41 de judeţe, o circumscripţie in municipiul Bucureşti şi o circumscripţie 43 separată pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei”. Nici in articolul 11 nu se mai face referire la rezidenţi. Acest articol prevede că in circumscripţia electorală 43 specială pentru cetăţenii romani cu domiciliu in afara graniţelor Romaniei se vor forma patru colegii uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi două colegii uninominale pentru alegerea Senatului, dar nu apare nicio referire la rezidenţi.

Asociaţiile romanilor din străinătate au protestat faţă de aceste deficienţe ale actului normativ. Aflat recent in Italia, la o intalnire cu diaspora, şi preşedintele Traian Băsescu le-a spus romanilor că au dreptate să fie nemulţumiţi de Legea votului uninominal, cel puţin un milion de romani din străinătate fiind in imposibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.