Romania Libera | CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ Finlanda, sufocată de migranți. Ce fac românii la Helsinki

0
2468

„Sunt mulţi, tot mai mulţi.“ Aşa spun finlandezii, privind cu teamă în jur, despre străinii care vin în valuri și se stabilesc în ţara lor. Majoritatea vin din Irak, Siria, Afganistan şi Iran, din postura de refugiați, dar sunt și foarte mulți români.
„Sunt mulţi, tot mai mulţi.“ Aşa spun finlandezii, privind cu teamă în jur, despre străinii care vin în valuri și se stabilesc în ţara lor.
Majoritatea vin din Irak, Siria, Afganistan şi Iran, din postura de refugiați, dar sunt și foarte mulți români care au migrat spre nord pentru o viață mai bună.
Oficialii finlandezi se recunosc îngrijoraţi de amploarea fenomenului şi folosesc,  de obicei, pentru aceşti străini termenul de „migranţi“.
200.000 de refugiaţi şi migranţi se află acum în Finlanda, dintre care 3.000 au sosit numai anul trecut, explică Sonja Hamalainen, director pentru migraţie în cadrul Ministerului Economiei. Ritmul sosirii lor este socotit îngrijorător, întrucât aceşti străini, la început, nu au surse de venit, iar perioada de integrare în societatea finlandeză – adică până când învaţă limba, obţin o locuinţă şi  un loc de muncă stabil – durează, în medie, 8-9 ani.

 

1.000 de euro pe nemuncă

Locuri de muncă s-ar găsi, mai ales în condiţiile în care UE şi statul finlandez încurajează companiile locale să angajeze străini. Dar, în locul unui job stabil, „unii preferă să stea acasă, din diferite motive“, recunoaşte Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Un asemenea motiv ar putea fi acela că salariul minim pleacă de la 2.000 de euro, dar pentru aceşti bani trebuie să munceşti. Însă dacă stai acasă şi doar declari că-ţi cauţi job, primeşti oricum un ajutor de peste 1.000 de euro pe lună. Nu e chiar puţin, dacă te gândeşti că, de exemplu, la un automat din aeroport (unde sunt preţuri mari), o sticlă de Cola costă 2,50 euro. Iar oficialii finlandezi spun că statul lor cheltuieşte, în medie, 1.500 de euro lunar pentru un migrant care-şi caută serviciu.

http://romanialibera.ro/international/finlanda-sufocata-de-migranti-717196

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.