Finlandezii îşi vor alege preşedintele în turul II

0
1831

Candidatul conservator proeuropean, Sauli Niinisto, este caş­ti­gă­torul primului tur al alegerilor pre­zidenţiale din Finlanda, el ur­mand să se confrunte in al doilea tur de scrutin cu ecologistul Pekka Ha­avisto, transmit agenţiile internaţioanle de presă in urma anun­ţării rezultatelor finale din primului tur al alegerilor. Anterior, rezulta­te­le parţiale il prezentau pe eu­ro­s­cep­ticul Paavo Vayrynen ca fiind situat pe locul al doilea, dar după nu­mă­rarea tuturor voturilor, acesta a fost devansat de ecologistul Pekka Haavisto.
Potrivit datelor finale comunicate de ministerul finlandez al Jus­ti­ţiei, Sauli Niinisto se află pe pri­mul loc cu 37,0% din voturi, fiind ur­mat ecologistul Pekka Haavisto, ales de 18,8% dintre alegători, de centristul Paavo Vayrynen, care a obţinut 17,5% din voturi şi de na­ţionalistul Timo Soini cu 9,4% din voturi, a anunţat ministerul finlandez al Justiţiei. La alegeri au parti­ci­pat 72,7% dintre persoanele cu drept de vot.
Caştigătorul celui de-al doilea tur de scrutin de pe 5 februarie va prelua conducerea statului finlandez de la social-democrata foarte populară Tarja Halonen, care işi in­cheie al doilea mandat consecutiv de şase ani. Campania electorală s-a desfăşurat in mare parte in jurul po­liticii europene a Finlandei, candidatul conservator Niinisto sus­ţi­nand Uniunea Europeană şi zona euro, argumentand că economia finlandeză, dependentă de exporturi, este legată de buna func­ţio­na­re a zonei euro.
După ce au fost su­puşi unei austerităţi severe in anii „90, mulţi finlandezi s-au de­cla­rat anul trecut impotriva acordării de imprumuturi europene Greciei, considerand că această ţară este responsabilă de proasta sa gestiune economică.

Finlandezii işi vor alege preşedintele in turul II

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.