Alegeri prezidentiale in Finlanda: Sauli Niinisto conduce dupa primul tur de scrutin

0
1698


Candidatul Partidului Conservator pro-european, Sauli Niinisto, este favorit in castigarea cursei prezidentiale in Finlanda. Dupa primul tur de scrutin al alegerilor desfasurat duminica, rezultatele partiale il situeaza pe Niinisto in fruntea clasamentului cu 40% din voturi, urmat de centrisul Paavo Vayrynen cu 17.8%, ecologistul Pekka Haavisto cu 14.7% si de nationalistul Timo Soini cu 9.5%, informeaza AFP.

Daca rezultatele partiale se vor confirma, Niinisto si Vayrynen se vor confrunta pe 5 februarie in cea de-a doua runda a alegerilor. Participarea la vot a fost de 72.7% potrivit ministrului justitiei, putin mai mica decat la prezidentialele anterioare din 2006 – 73.9%.

Campania electorala s-a derulat in linii mari pe discursul pro si anti European. Niinisto sustine politica Europeana si benefiiciile ei pentru tara sa. In timpul mandatului sau de ministru al finantelor, Finlanda a trecut la moneda unica europeana. De cealalta parte, Vayrynen considera ca tara sa nu are ce cauta in zona euro, fiind singura tara nordica care a adoptat moneda unica.

…http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-revista_presei_international-11302600-alegeri-prezidentiale-finlanda-sauli-niinisto-conduce-dupa-primul-tur-scrutin.htm?cfnl=&newsalert

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.