Sauli Niinisto, favorit în alegerile prezidenţiale din Finlanda

0
1705

Conservatorul proeuropean Sauli Niinisto este favoritul alegerilor prezidenţiale din Finlanda, unde primul tur de scrutin va avea loc duminică, campania sa electorală fiind axată in principal pe rolul ţării in UE şi in zona euro.

Niinisto, la varsta de 63, este omul politic cel mai experimentat din Finlanda. Membru al partidului Coaliţia Naţională al Premierului Jyrki Katainen, el ii devansează pe ceilalţi adversari politici conform sondajelor, profilandu-se chiar o victorie in primul tur.

in urma ultimelor sondaje, candidatul conservator ar obţine intre 40 la sută şi 50 la sută din voturi.

Euroscepticul Paavo Vayrynen, membru al partidului de centru, ar obţine 17 la sută dintre voturi. Timo Soini, carismaticul lider al Partidului Finlandezilor ar putea obţine nouă la sută dintre voturi, conform sondajelor. Candidatul Ligii Verzi, Pekka Haavisto, este creditat cu 17 la sută din intenţiile de vot.

Din 4,4 milioane de alegători, 1,3 milioane şi-au exprimat opinia in avans.

Dacă Niinisto nu va obţine 50 la sută din voturi duminică, al doilea tur este programat pe 5 februarie pentru a desemna pe succesorul foarte popularei Tarja Halonen, ajunsă la sfarşitul celui de al doilea mandat succesiv de şase ani.

Şef al armatei, preşedintele numeşte şi demite miniştri, promulgă legi şi hotărăşte impreună cu Guvernul asupra politicii externe. Puterea preşedintelui a mai scăzut in ultimii ani, mai ales după ce in luna octombrie i s-a retras prerogativa asupra politicii europene in favoarea Guvernului.

in timpul campaniilor electorale, candidaţii s-au confruntat mai ales pe tema politicii europene şi pe cea a datoriei in zona euro, dar şi pe cele privind readerarea la NATO sau reformele municipale.

Finlanda este una dintre membrele zonei euro care a păstrat calificativul AAA din partea agenţiilor de rating.

Finlandezii au trecut printr-o lungă perioadă de austeritate in anii ’90. Majoritatea nu au fost de acord cu dorinţa UE de a imprumuta financiar Grecia, considerand că Atena este responsabilă de proasta gestionare a economiei.

mai mult la :

http://www.mediafax.ro/externe/sauli-niinisto-favorit-in-alegerile-prezidentiale-din-finlanda-9164380

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.