Helsinki, orașul din Europa fără cerșetori. Programul revoluționar care a dus la această performanță

0
1825
Dacă în alte orașe din Europa oamenii care înnoptează pe străzi reprezintă un fenomen cât se poate de actual, Helsinki a eliminat această problemă. Totul, datorită unui plan executat la perfecție de autoritățile finlandeze, scrie BBC.
Este suficient să ajungi cu trenul în capitala Finlandei și să faci doar câțiva pași în gara centrală, grandioasă, pentru a observa ceva cu totul neobișnuit pentru o metropolă. Nu există oameni care dorm pe străzi și nimeni nu cerșește. O imagine atât de comună în București, de exemplu. Contrastul dintre Helsinki și alte mari orașe europene unde oameni ai străzi înnoptează pe unde apucă, în pături, saci de dormit sau chiar corturi este izbitor.
„Îmi amintesc că în copilărie vedeam sute sau chiar mii de oameni dormind în parcuri și păduri. Era vizibil, însă acum nu ne mai confruntăm cu asta. Nu mai există oameni ai străzii în Helsinki”, spune Sanna Vesikansa, viceprimarul capitalei finlandeze.
Asta pentru că în ultimele trei decenii, soluționarea acestei probleme a fost unul dintre focusurile majore ale guvernelor care s-au succedat la conducerea țării.
Dacă în 1987 erau 18.000 de oameni fără adăpost în Finlanda, ultimele cifre, din 2017, arată că numărul lor a fost redus la 6.600 în toată țara. Majoritatea dintre ei trăiesc cu prieteni, alături de familie sau în adăposturi temporare. Numai foarte puțini dintre ei dorm încă pe străzi.

mai mult la  :  www.digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.