Ambasadorul Finlandei in Romania: "Am observat lipsa unei bune conduite din partea unor oficiali de la granite. Am vrea sa vedem ca nu mai exista riscul luarii de mita sau de coruptie"

0
1571

Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Ulla Vaisto, a declarat miercuri ca este necesar ca Romania sa faca eforturi in directia eliminarii coruptiei de la granite pentru ca autoritatile de la Helsinki sa-si dea acordul cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, informeaza Agerpres. Aceasta a adaugat ca este probabil ca aderarea sa aiba loc anul viitor, in masura in care conditiile necesare sunt indeplinite.

Intrebata ce ar putea sa faca Romania astfel incat Finlanda sa-si schimbe pozitia cu privire la aderarea la spatiul european de libera circulatie, Ulla Vaisto a indicat ca ar fi recomandat un mai bun control al granitelor.

Chestiunile tehnice, echipamentele de la granite sunt bune si functionale, sunt suficiente, dar am observat si lipsa unei bune conduite din partea unor oficiali de la granite, cum ar fi vamesii. Am vrea sa vedem ca nu mai exista riscul luarii de mita sau de coruptie, in general, si suntem incantati sa vedem ca Romania ia masuri in acest sens si reforma merge pe acest drum. Suntem increzatori„, a declarat Vaisto.

Ambasadorul finlandez a adresat si chestiunea momentului aderarii la spatiul Schengen mentionand ca eforturile Romaniei sunt urmarite cu interes.

Nu pot sa spun nimic despre momentul aderarii. Ne uitam cu atentie la acest lucru si urmarim ceea ce se intampla in Romania. Avem stabilit ceea ce vrem sa vedem in practica si se duc discutii la Bruxelles intre liderii tarilor si sunt convinsa ca va fi gasita o solutie, nu stiu daca aderarea se va petrece anul acesta sau candva anul viitor. Eforturi sunt facute cu siguranta. (…) Stiu ca datele sunt discutate informal si nu pot sa promit nimic, dar sa spunem ca anul viitor ceva, probabil, se va intampla„, a adaugat Vaisto.

Potrivit deputatului PSD Adrian Henorel Nitu, in urma intalnirii cu membri ai grupului de prietenie cu Finlanda din Parlamentul Romaniei, ambasadorul finlandez a dat asigurari ca va inainta un raport favorabil Romaniei pe subiectul Schengen, informeaza agentia de stiri citata anterior. Acesta va consemna progresele Romaniei in privinta criteriilor de aderare.

Doamna ambasador ne-a reiterat faptul ca dumneaei va transmite doar un raport la Helsinki. Guvernul va decide. Dar raportul, din discutii, va fi un raport favorabil in care se va mentiona ca Romania a facut progrese in implementarea masurilor pentru care Finlanda a amanat aprobarea intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Chiar saptamana viitoare doamna ambasador va merge in Finlanda si cu acea ocazie va preda raportul. Doamna ambasador a mentionat clar faptul ca a observat progrese in indeplinirea conditiilor pe care initial Finlanda le considera neindeplinite de Romania„, a declarat Nitu.

Ambasadorul Finlandei in Romania: „Am observat lipsa unei bune conduite din partea unor oficiali de la granite. Am vrea sa vedem ca nu mai exista riscul luarii de mita sau de coruptie”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.