Primul eveniment cultural patronat de noul ambasador al Finlandei la Bucuresti

0
1578

in data de 13 Octombrie la orele 14.00, in spaţiul Cabinetului de Grafică din Palatul Brukenthal se va deschide expoziţia de Grafică a Asociaţiei Graficienilor din Turku/Finlanda, in prezenţa Excelenţei Sale Doamna Ulla Väistö, Ambasadorul Finlandei la Bucureşti, sub patronajul căreia expoziţia a fost realizată. Mesajul expoziţiei constituie salutul oraşului finlandez, Capitală Culturală Europeană 2011 către oraşul Sibiu ” Capitală Culturală Europeană in anul 2007.

Vor fi expuse 51 de lucrări ale graficienilor finlandezi: Annette Almarsund-Holström, Annika Dahlsten, Yrjänä Ermala, Matti Helenius, Juha Joro, Minna Anniina Jokela, Ulla-Maija Kallinen; Marita Mikkonen, Marjatta Nuoreva, Veronika Ringbom, Marja Salonen, Nea Silavuori, Panu Thusberg, Tea Tikka, Merja Ylitalo.

Turun Taidegraafikot Ry (Asociaţia Graficienilor din Turku) a luat fiinţă ca urmare a unui interes deosebit al publicului la o expoziţie de grafică susţinută in 1932 de Group Grafica (un grup de artişti graficieni din Turku: Ester Borg, Ander Holmqvist Viljo Lehmussaari, Josef Manulkin (Manuel), Aili Olofsson, Laila Säilä şi Edith Wiklund). Acest grup devine la 17 Martie 1933, Asociaţia de Artă Grafică din Turku, al cărei scop a fost acela de a promova arta grafică finlandeză, dar şi de a-i ajuta profesional pe membrii săi .

in anul 1967 asociaţia şi-a schimbat numele devenind Turun Taidegraafikot Ry /Asociaţia Graficienilor din Turku.
incă de la inceputul său asociaţia a avut o activitate intensă, organizand numeroase expoziţii in Europa, sau seminarii cu publicul iubitor de grafică.
Expoziţia oferă posibilitatea achiziţionării lucrărilor de către cei doritori şi este susţinută de un număr de 15 artişti finlandezi cu varste cuprinse intre 31 şi 60 de ani, artişti care au reuşit să-şi exprime emoţiile prin intermediul celor mai minuţioase şi mai delicate tehnici ale gravurii.

Fiecare artist aduce in această expoziţie un număr de 3-5 lucrări, iar tehnicile abordate sunt: intaglio (tehnica mezzotintei, a gravurii cu acul sau a gravurii chimice ” acva forte sau etching, dar şi acvatinta), xilogravura, litografia, lucrări pe carborundum sau in acuarelă.

Dacă marea majoritate a artiştilor abordează o singură tehnică in cadrul lucrărilor prezentate, există insă 5 dintre aceştia care indrăznesc să folosească două, trei, chiar şi patru tehnici ale gravurii in aceeaşi lucrare. Aceştia din urmă sunt: Yrjänä Ermala, Matti Helenius, Marja Salonen, Tea Tikka, Merja Ylitalo.

Tot in data de 13 Octombrie se vor deschide lucrările Congresului internaţional „Vocea lui Clio: instrumente şi reprezentări ale puterii in comedia istorică barocă”

Secolele XVI”XVII au reprezentat atat pentru Ţările Romane cat şi pentru Spania un moment important de inflorire a culturii festive nobiliare. in această perioadă oglinzile principilor in Spania, respectiv literatura de profil din cele trei Ţări Romaneşti au determinat apariţia de opere literare care aveau ca subiect manierele de la Curte, precum şi conduita principilor in spaţiul public.

Primul eveniment cultural patronat de noul ambasador al Finlandei la Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.