Profesor de limba romana, castig 1.500 de euro lunar. In Finlanda

Profesorul Lazăr (in picioare) are 20 de elevi finlandezi care invață romanește. (Foto: Octavian Balea)

Alexandru Lazăr s-a stabilit in Finlanda şi predă primul curs de limba romană din Helsinki. De ce ar avea nevoie finlandezii de limba romană? Am stat de vorbă prin internet cu caţiva dintre elevii lui Lazăr.

Primul răspuns vine de la o tanără, Terhi Sjoblom. Fata are un prieten roman. Ea nu exclude posibilitatea ca in viitor să locuiască, cel puţin o perioadă, in Romania. Un domn intre două varste, cu mustaţă şi barbişon, Hannu Kosonen, vrea să-l descopere pe Mircea Eliade; asta inseamnă să-i citească opera in graiul original . Altcineva şi-a cumpărat o casă de vacanţă in Romania şi n-ar vrea să se inţeleagă doar prin semne cu noii săi vecini. Iar o doamnă e interesată nu doar de limba romană, ci şi de animalele din Carpaţi, pentru protejarea cărora militează.

Răscrucea vieţii, in Cehia

Alexandru Lazăr ştie patru limbi străine: engleza, franceza, spani­ola şi suomi (finlandeză). Este absolvent al Fa­cultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi in anul 2003. Viaţa i s-a schimbat radical cand s-a dus in Cehia, la o bursă de studii. Acolo şi-a intalnit viitoarea soţie, o finlandeză, pe Tarja. Acum au impreună o fetiţă de 3 ani – Sanni. Abia in 2005 a decis romanul să se mute in Finlanda. „Definitiv”, spune el.

Ajutor de la statul finlandez

Alexandru şi-a echivalat fără probleme studiile absolvite in Romania, in raport cu standardele finlandeze. Are deja statutul de rezident permanent in noua sa patrie, cu drept de vot in alegerile locale. Ieşeanul a urmat cursurile de master ale Universităţii din Helsinki, la specializarea Filologie Franceză. Ne povesteşte ce inseamnă să urmezi cursuri la acest nivel in Finlanda: nu numai că totul a fost gratuit, dar a primit un ajutor in valoare de 430 euro pe lună, plus reduceri substanţiale de tarif pentru felurite servicii sociale. Spre exemplu, la stomatologie. „Mi-am pus la punct toată dantura”, spune omul nostru, care a plătit şase euro pentru fiecare dinte.

Ca să inţelegeţi cum poate cineva să organizeze un curs de limba romană in Finlanda, trebuie precizat că sistemul şcolar finlandez se bazează pe latura practică, ne spune Alexandru, care face diferenţa intre ceea se intamplă aici şi mediul total ineficient al şcolilor din Romania. Mai ales că tanărul nostru a şi predat, timp de doi ani, la cateva licee din Iaşi, după absolvirea facultăţii. Dar la finlandezi se intamplă ceva şi mai important, a observat dascălul roman. „La ei copiii sunt invăţaţi să asimileze tot ceea ce e nou incă de mici.” Asta inseamnă cultură universală şi limbi străine. Indiferent de specializare şi de nivelul educaţiei, toţi absolvenţii şcolilor din Finlanda cunosc cel puţin limba engleză. Şi mai e ceva: in fiecare localitate există cate un centru pentru invăţarea limbilor străine, care se adresează tuturor varstelor şi categoriilor sociale, unde pot fi invăţate toate graiurile pămantului.

Ei bine, intr-un asemenea loc a ajuns şi romanul nostru. A bătut la uşa Centrului de Educaţie pentru Adulţi „Tyovaenopisto” din Helsinki, aflat sub auspiciile municipalităţii. L-a primit directorul Juha Varila. „N-am vorbit decat trei minute cu el. S-a uitat pe diplomele mele şi mi-a zis să-i las datele de contact. Mi-a zis că la ei se predau mai toate limbile, in afară de romană”, işi aminteşte Alexandru de acel moment. A doua zi, a fost sunat şi i s-a spus că va putea să organizeze cursul de limba romană dacă reuşeşte să adune cel puţin zece persoane. Aşa a apărut primul curs de limba romană din capitala acestei ţări.

Aprobare telefonică

Profesor de limba romana, castig 1.500 de euro lunar. In Finlanda

2 COMENTARII

  1. Anul acesta la „Suomenkielinen yyöväenopisto” a fost un curs „100010 14.01-15.4 to. klo 17.30-19 24 t. (ore).
    Deci sa castigi 1500 € pe luna la un salar brut intre 20-25 € pe ora, inseamna 60-75 de ore pe luna, deci un curs are 8 ore pe saptamana, asta ar rezulta cam 7-9 cursuri de limba romana simultan.
    In plus sunt cursuri sase luni pe an , deci sa ai un salar mediu 1500 €, inseamna 3000 € lunar timp de 6 luni.
    Cu respect
    Liviu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.