Omagiu finlandez ratat, pentru Ceausescu

Finlandezul Tauno Tiusanen (69 de ani), astăzi profesor emerit al Universităţii din Glasgow (Marea Britanie) şi a celei din Lappeenranta (Finlanda), a relatat pentru radio-televiziunea publică din ţara sa cum, la sfarşitul anilor ’80, a fost abordat de diplomaţii romani pentru a scrie o odă dedicată lui Ceauşescu.

Profesorul in economie şi director, la Glasgow, al institutului care pe atunci analiza evoluţia Rusiei şi a ţărilor est-europene, Tiusanen vizita destul de des Romania.
„Romania era cea mai ciudată ţară din blocul estic. Era dominată de aproape un sfert de secol, cu o mană de fier, de Nicolae Ceauşescu, care a condus ţara de 20 de milioane de locuitori la faliment. Oamenii sufereau de frig şi de foame in timpul comunismului. in ciuda acestui lucru, diverşi autori au primit ordine să compună diverse cantece şi să scrie cărţi, in care preşedintele era lăudat ca geniul din Carpaţi”, spune profesorul.

Spre finele anilor ’80, un diplomat roman a venit la biroul din Helsinki al lui Tiusanen. „M-a anunţat solemn că am fost ales să fiu scriitorul lui Nicolae Ceauşescu in Finlanda”, spune economistul. Pentru munca sa ar fi urmat să fie recompensat in vouchere. Şocat, finlandezul i-a spus că nu stăpaneşte limba romană, dar diplomatul l-a asigurat că toţi scriitorii care i se dedicaseră lui Ceauşescu au fost traduşi in germană şi engleză.

Profesorul a incercat să scape spunand că volumul de muncă e imens şi că i-ar fi greu să parcurgă atata materie, insă diplomatul l-a asigurat că va avea ajutorul asistentului său, care-i va sublinia pasajele mai importante din odele existente.
La următoarea intalnire cu diplomatul roman, profesorul a primit trei cărţi despre realizările lui Ceauşescu: una in engleză, una in daneză şi una in suedeză. Economistul avea să constate că erau „pură propagandă” şi că Romania se preocupa să exporte in Vest o imagine foarte fericită.

Tiusanen a reuşit să tragă de timp trei ani, cu aşa-zisa operă finlandeză, care urma să-l omagieze pe Ceauşescu. La sfarşitul anului 1989 dictatorul roman şi soţia sa au fost impuşcaţi, iar proiectul cărţii-elogiu a fost abandonat. „Am scris 67 de cărţi pană acum. Nici una dintre ele cu elogii politice nejustificate. Deci pot dormi liniştit noaptea pentru tot restul vieţii”, işi incheie profesorul finlandez mărturia.

Omagiu finlandez ratat, pentru Ceausescu

3 COMENTARII

  1. Ce nu se mai specifica aici este: Cu voucherele ce s-a intamplat? A primit ceva? pentru ca atunci inseamna ca nu si-a onorat contractul…;)) si ar fi fost platit tot de pe spinarea unui popor infometat…ce importanta mai are acum dupa atata timp…

  2. si daca a primit ceva, si-a adus aminte sa le specifice cand si-a completat formularul la Oficiul de taxe si impozite pe anul respectiv? ;)) VOI,VOI!

  3. Acum cine de la ambasada se ocupa de distribuit vouchere pentru a-i scrie vreun intelectual finlandez ode lui Basescu?:) Sau macar dobiBocului, cel care ne lasa parintii cu pensiile, si-asa mizerabile, ciuntite. Voi, voi!:((

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.