Roşia Montană a Finlandei

0
2056

A exploata aur este un compromis asumat cu natura. Şi-l asumă statul, in numele locuitorilor. in vremuri de criză şi nu numai, guvernele aleg să facă acest compromis, deoarece dincolo de grijile legate de calitatea şi estetica mediului inconjurător stau mari beneficii economice.

O astfel de opţiune a făcut guvernul finlandez, care a acordat dreptul de a exploata cel mai mare zăcămant din nordul Europei unei firme canadiene, Agnico Eagle, conaţională şi concurentă a Gabriel Resources, care se bate pentru aurul de la Roşia Montană. Reuşitele succesiuni de păduri şi lacuri fac din Laponia un rai pe pămant.

Unde mai pui că renii te vizitează pe la margini de pădure, iar infrastructura face zona perfectă pentru amatorii de plimbări cu bicicleta. insă, la doar caţiva kilometri de staţiunea turistică Levi, pădurea dispare, iar un mic nor de fum anunţă o exploatare industrială.

La Kittila, localitate din nordul Finlandei, a fost descoperit un imens zăcămant aurifer. Pe terenul pe care localnicii il ştiu drept Suurikuusikko, finlandezii nu au exploatat aur niciodată. Au făcut-o insă alţii in locul lor. Vecinii suedezi au primit dreptul de a exploata mina, numai că un actor important al selectei pieţe a aurului, Agnico Eagle, a intrat pe fir. Canadienii au inghiţit firma suedeză in 2005 şi au inceput construirea minei incepand chiar de anul viitor, ştiind că vor extrage aproximativ cinci tone de aur in fiecare an. [Citeste] Roşia Montană a Finlandei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.