ROMANIA SCANDINAVA, partea a IV-a. Romanii din Finlanda traiesc intr-o societate la mare distanta de cea romaneasca. Tara le ofera multe oportunitati si un trai civilizat, dar nu toti imigrantii se pot integra usor.
Tarile nordice aplica de mai bine de un deceniu strategii pentru atragerea de imigranti. Sunt pachete de masuri menite sa incurajeze in special persoanele tinere. Finlanda are doar 5,5 milioane de locuitori, si cea mai mica densitate a populatiei, din Uniunea Europeana. Dar sunt cu o zecime mai multi decat erau in anul 2000, iar cifrele arata ca tot mai multi imigranti sunt ajutati sa traiasca pe pamant finlandez.
E trecut de ora 16 in oraselul Vaanta din nordul capitalei Helsinki. Ionut Munteanu merge sa isi ia copilul de la gradinita. Mai intai trece pe la o biblioteca de cartier.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=vB4rrCB8Ero[/embedyt]
„Finlandezii sunt pe locul intai sau doi la citit carti, in lume, vad ca merg. Foarte multi, au foarte multe carti, din multe limbi. Sala de lectura, sala de internet, gen internet café, totul gratis”, spune Ionut Munteanu.
Ionut a facut un curs de limba gratuit, platit de statul finlandez la o scoala privata, iar acum face cursuri de calificare, ca sa devina electrician. Are acelasi statut ca un student in Finlanda, iar biblioteca joaca un rol important. “Ai posibilitatea sa inveti, de exemplu daca nu ai timp acasa, daca ai familia mare si fac galagie, poti sa vii in librarie, te consiliaza de la scoala, sa vii in librarie sa inveti.”
Ionut a emigrat in Finlanda dupa multi ani de trai in Italia. Acolo si-a cunoscut sotia, care este rusoaica, si ea l-a convins sa se stabileasca impreuna, in nordul Europei. Nici ea nu munceste, pentru ca face un an, un curs de limba, plus ca s-a inscris la o scoala de turism. Cand s-au intalnit, ea avea deja o fetita, in prezent la scoala din Finlanda, iar mezinul familiei s-a nascut in Helsinki. De la doi ani, l-au inscris la o mica gradinita de cartier, intr-un apartament de la parterul unui bloc.
Majoritatea gradinitelor din zona sunt la fel de mici, dar au personal pentru fiecare 5 copilasi. Si sunt singura forma de scolarizare care se plateste in Finlanda, dupa clasa zero, totul e gratuit. Ionut achita doar 20% din taxa lunara, si doar 40 % din chiria la un apartament cu 3 camere, unde locuieste cu familia. Acesta este ajutorul pe care i-l da statul ca sa fie si parinte, si sa se recalifice, pentru a intra in sistemul de munca.
Cei doi soti explica si modul in care statul i-a ajutat pe ei la nasterea baietelului. Au primit o cutie de carton, care sa tina loc si de patut, cu lucruri de baza, necesare nou-nascutului. Cutia este oferita de mai bine de 75 de ani de catre autoritati tuturor gravidelor, indiferent de mediul din care provin. Statul asigura sanse egale la nasterea micutilor , iar mai tarziu, cand cresc, confera o siguranta deplina parintilor.
„In Sankt Petersburg imi era frica sa las fata sa iasa singura din casa. S-a mutat aici, deschideam usa, exact ca la un caine, iesi afara, joaca-te, nu vreau sa stiu nimic de tine. Se duce afara fara griji fara nimic.”
mai mult la : http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2015/sezonul-2/povestea-unei-familii-romanesti-in-tara-cu-cei-mai-fericiti-copii-din-lume-o-sa-fiu-recunoscator-toata-viata-statului-finlandez.html
-► ROMANIA SCANDINAVA. Cum a ajuns prejudecata ca romanii sunt hoti si cersetori pana in tara lui Mos Craciun. „V-au furat banii parlamentarii”
-► ROMANIA SCANDINAVA. Tara unde copiii nu sunt ai parintilor, ci ai statului. Cosmarul prin care trece o mama din Romania dupa divort