Finlanda va renunta in 13 ani la utilizarea carbunilor

0
1895


Finlanda poate elimina treptat utilizarea carbunilor in productia de energie pana in 2025 devenind prima tara europeana care va face acest lucru, a declarat Ministrul Economiei, Jyri Haekaemies.

„Cred ca putem stabili pentru Finlanda, ca obiectiv, sa devina prima tara din Europa care sa elimine treptat utilizarea carbunilor, de exemplu, pana in 2025”, a declarat, Haekaemies, conform proceselor-verbale ale unei dezbateri parlamentare publicate pe pagina web a Parlamentului.
Subventiile si taxele guvernamentale cauta sa stimuleze utilizarea energiilor regenerabile si sa reduca utilizarea combustibililor fosili pana in 2020, in conformitate cu strategia nationala pentru climat si energie elaborata de fostul guvern in 2008. Documentul acestei politici va fi revizuit si actualizat pana la sfarsitul acestui an, a declarat Haekaemis.

„Investitiile in energiile regenerabile vor juca un rol cheie in politica actualizata”, a declarat acesta si a adaugat: „Toata energia importata pe care o putem inlocui cu surse interne de energie, nu numai ca va crea locuri de munca, dar va reduce si emisiile si va imbunatati contul nostru curent”.

Finlanda importa toata cantitatea de carbune utilizata, in principal din Rusia si Polonia. In ultimii 15 ani, Finlanda a importat in medie 5 milioane tone metrice de carbuni, anual. Importurile carbunelui costa intre 70 pana la mai mult de 300 milioane de euro (388 milioane de dolari), conform paginii web a Asociatiei Finlandeze de Informare despre Carbuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.