MAE: Finlanda sprijina nemijlocit aderarea Romaniei la Schengen in doua etape

0
1797


Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe de la Helsinki Pertti Torstila a reiterat sprijinul nemijlocit al Finlandei pentru aderarea Romaniei la spaţiul Schengen, in două etape, informează MAE roman, potrivit Mediafax.

Oficialul finlandez a avut miercuri consultări cu secretarul de stat in MAE roman, Luminiţa Odobescu, care a exprimat increderea părţii romane pentru adoptarea unei decizii politice pozitive de aderare a Romaniei la spaţiul Schengen la reuniunea Consiliului JAI din septembrie 2012.

„La randul său, secretarul de stat Pertti Torstila a reiterat sprijinul nemijlocit al Finlandei pentru aderarea Romaniei la spaţiul Schengen, in două etape”, menţionează un comunicat transmis MEDIAFAX de MAE.

De asemenea, Luminiţa Odobescu a arătat că „Romania este pregătită să colaboreze strans cu autorităţile de la Helsinki in operaţiuni vizand securizarea frontierelor, luand in considerare că Romania are a doua graniţă externă a UE, ca lungime, după cea ruso-finlandeză”.

Potrivit MAE, cei doi demnitari „au abordat şi tema continuării cooperării privind implementarea cadrului european vizand incluziunea socială a persoanelor aparţinand minorităţii roma”.

„Se are in vedere, in acest cadru, trimiterea, in perioada următoare, a unui expert roman la Helsinki, pentru a conlucra cu autorităţile finlandeze in acest domeniu”, precizează comunicatul.

Cei doi secretari de stat au evidenţiat nivelul foarte bun al dialogului politic şi al cooperării intr-o serie de domenii de interes comun, precum securizarea frontierei externe a UE, mediu, justiţie şi afaceri interne.

„A fost evidenţiat interesul ambelor părţi pentru consolidarea cooperării in plan economic, prin impulsionarea contactelor intre mediile de afaceri din Romania şi Finlanda şi dinamizarea raporturilor investiţionale şi comerciale”, mai relatează comunicatul MAE.

MAE: Finlanda sprijina nemijlocit aderarea Romaniei la Schengen in doua etape

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.