Finlandezii învaţă ruseşte

0
1564

in curand, Finlanda Orien­tală va fi mai primitoare faţă de ruşi. Şi aceasta nu pentru că au preţurile cele mai mici din regiune, ci pentru că populaţia locală s-a apucat să inveţe limba rusă.

Recent, premierul finlandez Mari Kiviniemi s-a pronunţat in favoarea inlocuirii cursurilor de limbă suedeză cu cele de rusă in şcolile din estul ţării.

Această iniţiativă a fost lansată de politicienii şi autorităţile din regiunile de la frontiera ruso-finlandeză. Deocamdată, nu a fost luată o decizie finală. Dar această problemă se va afla in centrul dezbaterilor cu ocazia alegerilor legislative din Finlanda, din primăvara viitoare. Partidul Finlandez de Centru, condus de Kiviniemi, impărtăşeşte opinia liderilor regiunilor orientale. Populaţia locală consideră că rusa ar trebui recunoscută drept limbă minoritară şi să beneficieze de toate avantajele acordate, spre exemplu, limbii romanes sau tătare. Cooperarea cu Rusia creşte de la an la an.

Fluxul de turişti ruşi in regiune s-a mărit. Conform prognozelor, numărul rezidenţilor rusofoni se va dubla in zece ani, urmand să ajungă la 100.000 de persoane. Chiar şi la angajare, patronii cer adesea cunoştinţe de rusă, cel puţin la nivel de incepători. „Eu am o intreprindere forestieră in Karelia. Dacă angajaţii mei nu ar vorbi rusa, nu am putea lucra.

sursa:

Finlandezii invaţă ruseşte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.