Helsinki, orasul celor mai fierbinti plaje din Nord

1
2285


Gerul, zăpada, cerul rece de culoarea oţelului şi oamenii zgribuliţi, pierduţi sub straturile de haine groase fac parte din peisajul de iarna al Helsinkiului, capitala Finlandei.

Aceasta imagine, insoţită de miturile despre Moş Crăciun şi renii săi fideli, al căror loc de obarşie este indepărtata ţară nordică, fac din metropola maritimă o destinaţie mai degraba nepopulară in randul pasionaţilor de distracţii toride.

Cu toate acestea, oamenii care se sfiesc să introducă oraşul Helsinki in lista lor de destinaţii turistice, ratează o experienţă fascinantă.

Vara, atat Moş Crăciun cat şi gerul se feresc din calea soarelui nordic. Cum ar fi să faceţi plajă pe malul Mării Baltice, care iarna ingheaţă atat de tare incat poţi să conduci o maşină din port pană la una din insulele din apropierea oraşului?

in sezonul bălăcelilor, veţi fi plăcut surprinşi de temperaturile ridicate (27, 28 C) şi de frumuseţea personală a peisajului maritim. Vara, Helsinki vă pune la dispoziţie 29 de plaje cu nisip fin şi apă de culoarea smaraldului.

Experienţa mării este cu totul diferită in aici. Aerul nepoluat şi cerul senin, de un albastru intens, incurajează activitatea soarelui, care vă va rumeni pielea cat ai clipi.

„Bronzul nordic”, cum este el numit de localnici, este cu adevărat special, fiind catalogat drept unul din cele mai frumoase şi durabile bronzuri.

Apa răcoroasă, care ajunge la maximum 23 de grade, are o concentraţie mică de sare dar este bogată in minerale care răsfaţă tenul. Special pentru doamne, acestea işi vor putea delecta privirile cu finlandezii aflaţi la scăldat, ale căror chipuri şi trupuri perfecte fac dreptate studiului care i-a clasat in randul celor mai frumoşi bărbaţi din Europa.

Plaja cea mai renumită este „Hietsu”, cum a fost poreclită de localnici şi se află la doar 20 de minute de mers pe jos de centrul oraşului. Cu toate acestea, dacă vă pasionează locaţiile mai exclusiviste, alegeţi plaja Yyteri, unde se poate juca golf sau volei. Nu ocoliţi nici plajele de pe insule, mai ales cele aflate pe Seurasaari.

După ce aţi făcut baie şi v-aţi clătit ochii, este timpul să savuraţi şi o altă latură a uneia din cele mai moderne metropole ale Europei.

Oraşul născut din ambiţia unui rege

Helsinki a luat naştere in 1550 ca urmare a unui decret al regelui Suediei, Gustav Vasa. Acesta voia să infiinţeze un oraş-port capabil să rivalizeze cu Tallinul, a cărui bogăţie il umplea de invidie pe ambiţiosul monarh.

Oraşul a inceput să inflorească abia in secolul XIX, cand a fost construită Piaţa Senatului, impreună cu edificiile care fac recongnoscibil peisajul urban al Helsinkiului. Este vorba despre Biserica Luterană, cunoscută drept Biserica Albă sau Tuomiokirkko, Catedrala Ortodoxă Uspenski şi clădirea principală a Universităţii.

Piaţa Senatului, considerată centrul oraşului, reprezintă una din principalele atracţii. Aici, atat vizitatorii cat şi localnicii se pot bucura de magia specifică a indepărtatului nord.

Arhitectura este in principal neo-clasică, cu geometrii clare, precise. Cupola albastră a Bisericii Albe, presărată cu stele aurii, vrăjeşte ochiul prin frumuseţea ei limpede, siderală.

Suficient de mare cat să le permită cosmopoliţilor să savureze aerul de metropolă dar indeajuns de mic incat să le ingăduie visătorilor să-l parcurgă cu piciorul, Helsinki permite plimbări lungi in care farmecul sau specific poate fi admirat.

Dacă o luaţi spre sud din Piaţa Senatului, ajungeţi in portul principal unde vă aşteaptă „Kauppatori”, piaţa de la malul mării, de unde vă puteţi procura suveniruri, drăgălăşenii second-hand, dulceaţă finlandeză şi multe altele.

Micile chioşcuri-restaurant vă stau la dispoziţie cu cele mai savuroase delicatese din peşte, aşa cum numai in Helsinki puteţi gusta. Ciorba de somon cu smantana şi usturoi va fi una din cele mai gustoase experienţe culinare pe care le-aţi trăit.

Luaţi-o inspre vest, de-a lungul parcului Esplanadi, care vă va incanta cu vegetaţia sa bogată, pentru a arunca o privire la restaurantele mai selecte care servesc specialităţi tipic finlandeze şi pentru a ajunge in districtul Punavuori, datorită căruia Helsinki a primit titulatura de Capitală Europeană a Designului in 2012.

Pe parcursul secolului al XIX, frumoasele clădiri in stil Seccesion au inceput să fie folosite in scopuri mai puţin ortodoxe. Astfel, Punavuori a devenit cartierul roşu al Helsinkiului. Aici se găseau cele mai populare bordeluri şi baruri iar prostituţia era o afacere de succes.

Helsinki, o destinaţie „eco” la modă

După ce aţi luat oraşul la picior, este timpul să vă relaxaţi intr-unul din parcurile uriaşe care fac din Helsinki o destinaţie „eco”.

Zonele verzi insumează peste 3,700 de hectare. Flora este cu adevărat luxuriantă iar vizitatorii se pot rătăci cu uşurinţă in hăţişuri.

Alegeţi Toolonlahti dacă vreţi să va inspiraţi pentru construirea unei noi case. Aici găsiţi unele din cele mai frumoase vile din Helsinki. Kaivopuisto oferă un peisaj rustic, maritim şi plin de romantism. Tot aici găsiţi Observatorul Ursa, unde vă puteţi căţăra pentru a admira oraşul de sus sau pentru a privi stelele.

Faceţi o vizită pieţelor din Hakaniemi sau Hietalahti pentru un altfel de shopping. Atat la tarabe cat şi in boutique-urile din preajmă, veţi descoperi o mulţime de haine vintage, de firmă sau no-name, pentru care vă puteţi targui.

…. Helsinki, orasul celor mai fierbinti plaje din Nord

1 COMENTARIU

  1. Voi verificati informatiile inainte sa postati articolele din RL sau alte ziare? Sunt cateva inexactitati in acest articol, de exemplu plaja Yyteri este langa Pori, la sute de km de Helsinki!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.