Catalin Avramescu, acreditat de Basescu ca ambasador in Finlanda

2
1986Presedintele Traian Basescu a semnat joi decretele de acreditare a noua ambasadori, printre acestia aflandu-se si consilierul de stat Catalin Avramescu, ce va reprezenta Romania in Finlanda si Estonia, fiind emis totodata si un decret de rechemare a ambasadorului Romaniei in Libia, Niculae Stan.

Astfel, Traian Basescu l-a acreditat pe Vasile Gheorghe Popovici in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Portugheza, pe Ion Pascu in Republica Cipru, pe Radu Onofrei in Turcia, pe Simona Mariana Ioan in Maroc, pe Vasile Sofineti in statul Kuweit, pe Daniel Ionita in Norvegia, pe Bogdan Claudiu Filip in Regatul Hasemit al Iordaniei, pe Anca Elena Opris in Confederatia Elvetiana si pe Marian Catalin Avramescu in Finlanda si Estonia.

Mai mult, ambasadorul Romaniei in Libia, Niculae Stan, a fost rechemat in tara.

Catalin Avramescu a primit avizul Comisiilor reunite parlamentare de politica externa pentru functia de ambasador in 15 iunie, votul fiind la limita – 16 pentru, 15 impotriva – dupa ce opozitia amenintase ca il va „pica” pe consilierul presedintelui Basescu. Catalin Avramescu este in prezent consilier prezidential si sef al Cancelariei sefului statului.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, afirmase la vremea respectiva, in replica la acuzatiile Opozitiei privind aceasta numire, ca si in SUA ambasadorii sunt numiti din randul „prietenilor politici” ai presedintelui. „Acest tip de obiectie este lipsit de fundament statistic sau moral si reprezinta o caraiala marginala fara niciun fel de substanta”, a spus Baconschi.

Seful diplomatiei a explicat ca Avramescu are studii stralucite si este unul dintre putinii istorici ai mentalitatilor din Romania, cu carti publicate, o personalitate recunoscuta academic si care, in plus, are si o foarte buna conexiune legata de anumite studii pe care le-a facut ls Helsinki, in mediul academic finlandez. In aceste conditii, ministrul de externe a respins „diabolizarea unei astfel de numiri in cazul unui om recunoscut in comunitatea lui profesionala, o figura civica perfect onorabila”.

Catalin Avramescu a fost propus de Traian Basescu, in iunie 2007, pentru postul de presedinte al Consiliului de Administratie al SRTV, insa a fost respins de comisiile de cultura din Parlament, pe atunci dominate de opozitie. Avramescu a comentat atunci ca votul a fost unul indreptat impotriva presedintelui Traian Basescu. „Decizia il vizeaza in primul rand pe Traian Basescu. Orice candidat ar fi trimis, ar fi fost acelasi verdict”, a aratat el.
Catalin Avramescu s-a nascut la 12 iulie 1967 si este lector in cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti. El a obtinut un doctorat in filosofie la aceeasi institutie, cu o dizertatie asupra teoriei contractului social de la Hobbes la Rousseau.

Avramescu este membru al Grupului pentru Dialog Social din 2005 si fost membru al redactiei Sfera Politicii. In perioada 2006-2007 a fost editorialist la Cotidianul si in 2007 la Bursa. In ianuarie 2008 a fost numit consilier prezidential si ulterior a anuntat ca va candida din partea PDL la alegerile parlamentare din acelasi an, insa in cele din urma si-a retras candidatura.

…..Catalin Avramescu, acreditat de Basescu ca ambasador in Finlanda ..

2 COMENTARII

  1. Inca un limbist basist trimis intr-un loc „caldut” dupa ce si-a adus contributia la propasirea patriei. Il asteptam cu nerabdare si pe limbriciul de patapievici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.