Sa ne reamintim: Finlanda: România este mult prea coruptă pentru Schengen. Ponta si Corlatean, v-ati prins ?

0
1542

Finlanda, una dintre ţările care se opun aderării Romaniei la spaţiul Schengen, şi-a explicat joi poziţia la Reuniunea UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles.

Ministrul de Interne al Finlandei, Päivi Räsänen, a explicat că ţara priveşte situaţia Romaniei in ansamblu, şi in ciuda faptului că din anumite puncte de vedere ţara noastră este pregătită pentru aderare, sunt unele domenii in care nu au fost făcute progrese.

„Bulgaria şi Romania au depus eforturi considerabile pentru a putea adera la spaţiul Schengen. Cu toate acestea, situaţia din aceste ţări ar trebui să fie evaluată in ansamblu”, a spus ministrul finlandez.

Problema cea mai mare sunt măsurile luate pentru combaterea corupţiei şi imbunătăţirea sistemului judiciar, in ambele cazuri Romania şi Bulgaria făcand paşi foarte mici.

„Pe langă asumarea unor reguli, acestea trebuie să fie şi respectate. Existenţa pe scară largă a corupţiei pune in pericol respectarea acestora. Progresele inregistrate in combaterea corupţiei şi imbunătăţirea sistemului judiciar ar duce la creşterea increderii reciproce in cadrul spaţiului Schengen. increderea reciprocă este de o importanţă-cheie in sistemul Schengen”, a mai declarat Räsänen.

De asemenea, poziţia Finlandei rămane fermă şi cand vine vorba de aderarea la spaţiul Schengen in două etape – desfinţarea barierelor de la graniţele maritime şi aeriene intr-o primă fază şi, ulterior, a celor terestre.

Votul pentru intrarea Romaniei şi Bulgariei in spaţiul Schengen a fost amanat, discuţiile urmand să fie reluate ulterior, cel mai probabil in octombrie.

sursa :

Finlanda: Romania este mult prea coruptă pentru Schengen

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.