Guvernul finlandez pregateste un pachet de legi dure impotriva fumatului si spera ca in urmatorii 30 de ani sa elimine complet acest obicei

0
1743

Guvernul finlandez pregateste un pachet de legi dure impotriva fumatului, care spera sa duca la eliminarea completa a acestui obicei in Finlanda, in urmatorii 30 de ani, informeaza CBCNews. Printre noile prevederi se numara aceea ca, pana la primavara, expunerea pachetelor de tigari in magazine sa fie interzisa, iar fumatul intr-o masina in care se afla si persoane sub 18 ani, de asemenea interzis.

„Scopul este de a scapa de fumat, o data si pentru totdeauna. Acesta este un obiectiv pe termen lung, dar vom reusi”, a declarat Ilkka Oksala, secretar de stat in Ministerul Sanatatii de la Helsinki.

In ciuda opozitiei vehemente a producatorilor de tigari, pachetul de legi are mari sanse sa treaca de Parlament, unde partidul de guvernamant detine o majoritate clara, iar numarul opozantilor legii anti-fumat in randul celorlalte formatiuni politice este foarte mic.

Doar 20% dintre finlandezi fumeaza, insa Ministerul Sanatatii de la Helsinki are pregatita o lista de motive pentru inasprirea restrictiilor: „Adolescentii incep sa fumeze de obicei intre 12 si 15 ani. Intreaga societate plateste mai tarziu pentru a trata bolile pe care acestia le vor dezvolta. In viitor, vom avea utilizari mai bune pentru banii destinati tratarii acestor tipuri de boli”, a afirmat Ilkka Oksala.

„Numarul fumatorilor din clasa de sus si cea de mijloc este foarte mic. Anterior, toate clasele sociale au avut tendinta de a fuma la acelasi nivel. Acum, numarul persoanelor care sufera de boli provocate de fumat este mai crescut in randul somerilor si a persoanelor cu venituri reduse”, a mai explicat oficialul finlandez.

Guvernul finlandez pregateste un pachet de legi dure impotriva fumatului si spera ca in urmatorii 30 de ani sa elimine complet acest obicei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.