Finlanda și Suedia își extind cooperarea cu NATO

0
1724


Cooperarea militară a Finlandei și Suediei cu NATO va fi ridicată la un nivel superior, au anunțat oficiali din cele două țări scandinave cu o săptămână înaintea summitului Alianței Nord-Atlantice. Potrivit ministrului finlandez al apărării, Carl Haglund, guvernul de la Helsinki va semna cu ocazia acestui summit un memorandum pentru operațiuni de tip Host Nation Support (sprijinul țării gazdă). Omologul său suedez, Karin Enstrom, a declarat de asemenea că executivul de la Stockholm urmează să decidă în scurt timp semnarea memorandumului. Înțelegerea va permite Forței de Reacție Rapidă a NATO să efectueze aplicații și să primească sprijin logistic pe teritoriul acestor două țari, relateaza Agerpres.

La rândul său, ministrul finlandez de externe, Erkki Tuomioja, a precizat că acest memorandum nu va modifica statutul Finlandei de țară neutră.
Spre deosebire de celelalte trei state scandinave, Danemarca, Norvegia și Islanda, care sunt membri fondatori ai NATO, Finlanda și Suedia au ales până în prezent politica neafilierii la blocurile militare, ele cooperând deocamdată cu Alianța Nord-Atlantică în cadrul Parteneriatului pentru Pace și a misiunilor acestei organizații, precum cea din Afganistan.
 
 
Finlanda și Suedia își extind cooperarea cu NATO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.