Finlanda: Modelul nordic, temperat de conservatori

0
1605

Noul președinte al Finlandei, Sauli Niinisto (centru) susține că liderii trebuie să asculte toate opiniile politice prezente in societate.


in Scandinavia, stanga se clatină după ce in ultimii ani partide de dreapta au reușit să preia puterea. Finlanda, exemplu internațional de bună guvernare, tocmai și-a ales un președinte conservator. Care sunt motivele acestor modificări in preferințele electoratului?

Cat de critici sunt acum nordicii la adresa sistemului care a luat numele locului? Doi cercetători finlandezi măsoară schimbările atitudinale din regiunea scandinavă. Interviu din FP Romania nr. 24 (septembrie/octombrie 2011). FP Romania: Ce consideră nordicii că ar fi modelul nordic? Juka Makinen: Ideea principală din spatele modelului nordic – noi il numim statul nordic al bunăstării – o reprezintă plata unor taxe ridicate, pentru care guvernul oferă mai multe servicii publice. Sistemul public de sănătate, securitatea socială şi educaţia gratuită sunt adesea date ca referinţă. De exemplu, in Finlanda, incepand cu şcoala primară şi terminand cu universităţile, totul este gratuit; nu există taxe! Deşi recent a fost permisă unor universităţi introducerea taxelor de şcolarizare pentru studenţii care provin din statele non-membre UE, cei care aparţin spaţiului comunitar beneficiază in continuare de gratuitate. Se poate observa, de asemenea, un procent ridicat de apartenenţă la sindicate.

….Finlanda: Modelul nordic, temperat de conservatori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.