Finlanda marchează cel mai lung weekend

0
2155

in Finlanda incepe weekendul cel mai lung al anului – practic, o sarbatoare care marchează solstiţiul de vară. Juhannus, cum este numit acest wekend in Finlanda, marchează, alături de sărbătoarea de Crăciun, cele mai importante momente ale anului. Orarele tuturor instituţiilor, de la bănci, la magazine, birouri şi biblioteci, sunt scurtate sau inchise prin lege. Din capitala Helsinki, cu un milion de locuitori, circa 100 000 de automobile au luat ieri calea caselor de vancanta, situat neaparat pe malul lacului, in mijlocul padurii.

In general casele de vancata au toaleta in curte, apa de spalat vine din lac, iar cea de baut este cumparata in recipiente de plastic. Unele nu au nici electricitate, iar altele au tot confortul, fiind practic vile din lemn in locuri idilice.

De Juhannus, masinile se umplu de prieteni si pornesc spre casele de vacanta, unde se incing gratarele si sauna, berea se pune la rece si o baie in lacul rece spala oboseala drumului.

Pe seara, dupa sauna, bere si cirnati sau somon la gratar lumea se aduna de prin toate colturile in jurul unei piste de dans improvizate , unde orchestra cinta pina dimineata pentru dansatorii si cuplurile case se fac si se desfac. Spre iezul noptii un foc urias de tabara este aprins pe lac, sau pe mal, pentru a alunga spiritele rele si a marca innoirea si vitalitatea verii.

Este prilejul de a arde tot ce nu mai e de folos sau prea stricat pentru a fi reparat, de la stinghii vechi pina la barci de lemn. Focurile sunt vizibile de departe, uneori mai multe in jurul lacului Soarele se coboara numai putin spre apus, in cintecul de seara al pasarilor, care amutesc o vreme, surta, apoi isi reiau trilurile , de dimineata de data aceasta, desi soarele u s-a scufundat dupa orizont.

Este noaptea cea mai lunga, in care nu se adoarme decit spre dimineata, rapus de oboseala petrecerii. Este noaptea in care fetele culeg 9 ierburi diferite si le pun sub perna, pentru ca in asta si numai asta este noaptea cind li se poate arata in vis ursitul.

De astazi, lumea este in vacanta, si Finlanda va functiona cu incetinitorul pina in august, cind reincep scolile. De astazi, prioritatea este soarele, relaxarea pe malul lacului, culesul fructelor de padure , pescuitul, aventurile nesabuite si festivalurile de toate felurile care impinzesc tara. Oamenii sunt mai deschisi, mai vorbareti, si mai optimisti. Majoritatea isi petrece concediul aici, pentru ca vara este sezonul in care Finlanda isi merita cel mai bine numele de tara a celor o mie de lacuri.

Sursa :
http://www.rfi.ro/articol/stiri/societate/finlanda-marcheaza-cel-mai-lung-weekend

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.