Anul Sibelius: pe urmele renumitului compozitor

0
1732

Cine vizitează orașul Helsinki în 2015 întâlnește peste tot imaginea unui domn cu mustață și papion, cu pălăria într-o mână și cu o cupă de șampanie în cealaltă.
Clădirea Parlamentului din Helsinki.
imageResize
Este vorba despre compozitorul Jean Sibelius, cel mai cunoscut finlandez din întreaga lume — mai ales pentru poemul simfonic ‘Finlandia’, Suita Karelia, Concertul pentru vioară, Lebăda din Tuonela. Ceea ce se serbează este împlinirea a 150 de ani de la nașterea sa. „Anul Sibelius” nu se celebrează numai la Helsinki, ci în Finlanda întreagă, mai ales în locurile strâns legate de compozitor, relatează cotidianul spaniol El Pais, care prezintă câteva dintre acestea.

Orașul natal
Hämeenlinna este un oraș în care este mai să trăiești decât să-i pronunți numele. Este așezat pe un labirint lacustru. Acolo s-a născut Jean Sibelius, în decembrie 1865, într-o casă din lemn.
Acea casă este acum un sanctuar și muzeu: acolo se află leagănul său, obiectele sale, fotografii, instrumente.
După moartea tatălui, survenită la trei ani de la nașterea viitorului compozitor, familia a trebuit să se mute în altă locuință, pe Sibeliuksenkatu (strada Sibelius), în fața unui parc care acum îi poartă numele și are o enormă statuie a muzicianului. Școala în care Sibelius și-a făcut primele studii este alături. În oraș se află și un castel, care găzduiește muzee.
http://www.agerpres.ro/cultura/2015/08/17/anul-sibelius-pe-urmele-renumitului-compozitor-18-13-18

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.