Zilele Culturii Române la Helsinki

În perioada 5-13 mai 2015, Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Finlanda, va organiza, în premieră, Zilele Culturii Române la Helsinki.
Proiectul acoperă domeniile literaturii, istoriei, muzicii şi artei şi se bucură de sprijinul mai multor instituţii finlandeze de mare prestigiu – galeria MUU, clubul de jazz Storyville şi Universitatea din Helsinki. Printre invitaţii primei ediţii a Zilelor Culturii Române la Helsinki se numără artistul Ion Bârlădeanu, istoricul Aurelian Crăiuţu, pianistul Marian Petrescu şi poeta Adela Greceanu.


Program:

 • 5 mai, ora 14.15, Facultatea de Filosofie a Universităţii din Helsinki (Unioninkatu 40, sala A110): Conferinţa „Finding Happiness in Unusual Circumstances“ susţinută de Aurelian Crăiuţu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Indiana. În limba engleză.
  Prelegerea discută conceptul de „fericire“ din perspectiva celor obligaţi să trăiască sub opresiunea unor regimuri totalitare, pornind de la lucrările Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhardt şi Arhipelagul Gulag de Aleksandr Soljenițîn.
  Aurelian Crăiuţu este doctor în ştiinţe politice al Universităţii Princeton (1999), profesor în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice al Universităţii Indiana, Bloomington, şi autorul mai multor studii de filosofie politică publicate la prestigioase edituri din Statele Unite şi România.

 • 7 mai, ora 19.00, Club Storyville (Museigatan 8): Concert Marian Petrescu Trio
  Sub titulatura “Classic in Jazz”, Marian Petrescu Trio (Marian Petrescu – pian, Mihai Petrescu – contrabas, Heikki Sandren – percuţie) prezintă un program de aranjamente jazz după lucrări clasice.
  Supranumit „Horrowitz al pianului de jazz“, Marian Petrescu studiază pianul de la vârsta de 4 ani. În timpul adolescenţei sale, familia s-a stabilit întâi în Suedia şi apoi în Finlanda, unde Marian Petrescu a studiat pianul clasic la Academia Sibelius din Helsinki. A cântat cu numeroşi muzicieni de prim rang ai circuitului internaţional de jazz, cum ar fi Arturo Sandoval, Toots Thielemans şi Al Jarreau, dar publicul îl cunoaşte şi datorită interpretărilor sale de excepţie din repertoriul clasic. În 2009 a cîştigat premiul Grammy pentru aranjamentul muzical al piesei „West Side Story Medley“ de Bill Cunliffe. În vara acestui an, Marian Petrescu va fi în turneu în Australia, alături de James Morrison.

 • 9 mai, ora 11.00, Arkadia International Bookshop (Nervanderinkatu 11): Întâlnire cu poeta Adela Greceanu. În limba engleză.
  Evenimentul va include de asemenea lectura în română şi engleză din versurile autoarei.
  Adela Greceanu (n. 1975, Sibiu) este scriitoare şi jurnalistă de radio. De la debutul în 1997 a publicat patru volume de versuri şi un roman, care au fost recompensate cu numeroase premii. Cel mai recent volum se numeşte Şi cuvintele sînt o provincie (2014) şi este un poem despre singurătate şi despre feminitate, dar şi despre limbaj, despre limitele şi neputinţele sale.
  Adela Greceanu a susţinut numeroase lecturi în ţară şi în străinătate, iar fragmente din cărţile sale au fost traduse în nouă limbi. În suedeză este prezentă cu texte în antologiile Rumänska synvinklar (Rumänska kulturinstitutet, 2008), Om jag inte får tala med någon nu (Tranan, 2011) şi Skräpliv (2244).

 • 13 mai – 18 iunie, galeria MUU (Lönnrotinkatu 33): Art Against All Odds- Expoziţie personală Ion Bârlădeanu
  Vernisajul va avea loc pe 13 mai, la ora 17.30, în prezenţa artistului Ion Bârlădeanu şi a curatorului Dan Popescu.
  Expoziţia, intitulată Art Against All Odds, este o retrospectivă şi prezintă un număr de peste 120 de lucrări, atât desene ale artistului din anii 1970, cât şi colaje realizate de acesta înainte şi după ’89.
  Artistul român Ion Bârlădeanu a fost descoperit de lumea internaţională a artei în 2009, când a avut primele prezenţe în expoziţii internaţionale şi a fost remarcat datorită tehnicii şi esteticii lucrărilor sale. Tehnica sa include în primul rând colajul, cu o estetică amintind de pop-art, cu tentă satirică, socială şi politică.
  Aceasta este prima expoziţie personală a artistului român în Europa de Nord, realizată în colaborare cu Galeria H’Art din Bucureşti şi galeria finlandeză MUU, una dintre cele mai vechi şi binecunoscute instituţii de gen din Helsinki.

Institutul Cultural Român de la Stockholm, singura filială ICR din Nordul Europei, urmăreşte extinderea activităţii sale şi în alte ţări limitrofe Suediei. Zilele Culturii Române la Helsinki este primul program de amploare implementat de ICR Stockholm în Finlanda.

Persoană de contact: Ioana Leca, coordonator de proiect ICR Stockholm– ioana.leca@rkis.se / 0046 8 20 76 00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.