Surpriză: 59% dintre finlandezi se opun aderării la NATO / SONDAJ

0
2089

Un sondaj de opinie făcut public duminică a arătat că 59% dintre finlandezi se opun aderării la NATO, în contextul în care secretarul american al apărării, James Mattis, a sosit la Helsinki pentru a participa la reuniuni ce ar apropia mai mult NATO şi UE în cooperarea lor în domeniul apărării, relatează Xinhua, conform agerpres.ro.
Sondajul, comandat de ziarul Helsingin Sanomat (HS), a arătat că 22% dintre intervievaţi susţin aderarea la NATO şi 19% nu au avut nicio părere. Rezultatul este mai dezavantajos pentru NATO faţă de sondajul HS anterior din 2014, care arăta că 57% se opuneau aderării la NATO şi 26% o aprobau.
Preferinţa finlandezilor pentru NATO a atins cel mai înalt nivel în 2014, când a izbucnit criza din Ucraina, dar înainte acest sprijin s-a situat doar între 16% şi 19%.
Deşi elita politică finlandeză împărtăşeşte în mare parte opinia publică, cooperarea practică în domeniul apărării dintre Finlanda şi SUA a progresat rapid în ultimii ani. Mattis va purta discuţii luni cu preşedintele finlandez Sauli Niinistö şi cu ministrul apărării, Jussi Niinistö.
Mattis va participa de asemenea la o reuniune a miniştrilor apărării din grupul nordic al NATO. Grupul nordic NATO include Marea Britanie, Olanda, Germania, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Norvegia, Islanda şi Danemarca.


http://www.stiripesurse.ro/surpriza-59prc-dintre-finlandezi-se-opun-aderarii-la-nato-sondaj_1229678.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.