Soluţia finlandeză pentru urşii gunoieri din Braşov: moartea prin înfometare

0
1532

La invitaţia Asociaţiei „Milioane de prieteni”, directorul finlandez al unei organizaţii internaţionale de protejare a urşilor – International Bear Foundation – a venit la Braşov pentru a analiza problema urşilor gunoieri, care coboară in oraş şi reprezintă un pericol pentru populaţie. Potrivit finlandezului Gerard Baars, directorul International Bear Foundation, soluţia ar fi privarea animalelor de hrană.

Relocarea urşilor s-a dovedit a fi doar o soluţie temporară, pentru că ursii au capacitatea de a se deplasa chiar şi 40 de kilometri intr-o singură noapte.

„Aceşti urşi nu se mai pot obişnui să nu vină la containere. Pentru ei este cea mai simplă soluţie, mai ales că fiind mult mai mulţi decat normal, mancarea din pădure nu le mai ajunge. Ursoaicele vin cu puii, care se obişnuiesc de mici cu asta şi, cand cresc, vin şi ei, la randul lor, tot cu puii”, este de părere Gerard Baars, director Internaţional Bear Foundation.

O soluţie alternativă, pentru anumite zone, ar putea fi montarea de garduri electrice. Cele mai neindicate opţiuni sunt, in opinia directorului IBF, impuşcarea urşilor care continuă să coboare in localităţi sau ţinerea lor in captivitate. Potrivit datelor furnizate de Internaţional Bear Foundation costurile pentru o captivitate de circa 30-35 ani a unui urs ajung la circa 150.000 euro.

Vanătorii şi asociaţiile de protecţia animalelor nu s-au pus de acord in privinţa numărului de urşi din Romania. Dacă primii au numărat circa 6.000 de exemplare in păduri, ceilalţi au socotit doar 3.000 de urşi. Gerard Baars recomandă ca numărătoarea urşilor să fie făcută de o organizaţie independentă, care să decidă şi cate exemplare pot fi ucise de către vanători….
http://www.amosnews.ro/index.php?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.