Si-au dat seama si finlandezii, PONTA MINTE. Europarlamentară finlandeză: Premierul României e dezinformat pe tema mineritului cu cianuri

0
1680

Europarlamentara finlandeză Satu Hassi observă că premierul Victor Ponta are o imagine „foarte roză” pe tema mineritului cu cianuri in Finlanda, iar declaraţiile sale sunt bazate pe o „totală dezinformare”. Reacţia eurodeputatei vine după declaraţiile făcute de premierul roman in urma vizitei in Finlanda.

Europarlamentara finlandeză ecologistă Satu Hassi observă că premierul Victor Ponta are o imagine „foarte roză” pe tema mineritului cu cianuri in Finlanda, iar declaraţiile sale sunt bazate pe o „totală dezinformare”.

„Am fost informată că premierului roman Victor Ponta i-a fost pictată o imagine „foarte roz” in ceea ce priveşte utilizarea cianurii in minele finlandeze. Declarațiile sale par să se bazeze pe o dezinformare totală”, a spus Satu Hassi.

Europarlamentara precizează că cianura este utilizată in doar cateva din zecile de mine din Finlanda. in al doilea rand, spune Satu Hassi, „utilizarea cianurii in minele de aur din Finlanda nu s-a făcut in condiții de siguranță”.

„Agnico-Eagle, compania canadiană care deţine mina de aur Kittilä, din Laponia, a fost cel mai vocal susținător al utilizării cianurii și a susținut că cianura este utilizată intr-un proces inchis. Acest lucru s-a dovedit a fi fals: in apa reziduală din mina Kittilä Suurikuusikko, conținutul de cianuri depăşeşte limita permisă”, a adăugat europarlamentara.

Romanii ar putea fi, de asemenea, interesaţi să afle că minele finlandeze nu sunt situate in zone dens populate. De exemplu, in Kittilä există mai mulți kilometri pătrați decat oameni, densitatea populației din Kittilä fiind de 0,78 persoane pe kilometru pătrat.”, a mai spus Satu Hassi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.