Faptul că este mai ieftin să deszăpezeşti un kilometru de drum in Finlanda decat in Romania a ajuns un adevăr acceptat de toţi. Desigur, mai puţin de compania de drumuri şi de către Guvern. Puţină lume ştie insă că in Finlanda autostrăzile nu se inchid niciodată.
inchiderea unei autostrăzi in Finlanda are loc doar accidental, preţ de cateva ore, după producerea unui accident de circulaţie. Iarna nu poate fi un motiv pentru a pune lacăt pe drumuri, spune Jukka Karjalainen, director de intreţinere la Agenţia finlandeză de Transport. Aceasta are in administrare 78.000 de kilometri de şosele naţionale (adică de 5 ori mai mult decat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania ” CNADNR), din care 800 de kilometri sunt autostrăzi. „Noi nu inchidem autostrăzile in timpul iernii, sunt doar cazuri de accidente ce duc la oprirea traficului 1-2 ore. Au fost extrem de puţine situaţii in care autostrada a fost inchisă cateva ore. Motivele au fost accidentele de circulaţie. Acestea pot avea loc din cauza condiţiilor meteo extrem de rele, precum carosabil foarte alunecos sau ninsori foarte puternice, respectiv mai mult de 30 de centimetri de zăpadă depusă in cateva ore şi vant de peste 50 de kilometri la oră”. Trebuie spus că in Romania normele permit CNADNR inchiderea şoselelor şi autostrăzilor dacă viteza vantului depăşeşte 30 de kilometri la oră. Nu a existat o iarnă in care CNADNR să nu inchidă o autostradă timp de cateva zile pe motiv de condiţii meteo dificile.
Dacă autostrăzile nu se inchid la prima ninsoare şi la primul vant mai puternic, cum se asigură atunci securitatea traficului? in Finlanda atenţia este indreptată spre limitarea vitezei de circulaţie, spre dotările vehiculelor, dar şi spre informarea conducătorilor auto din timp. „Avem un sistem efectiv de intreţinere in Finlanda, dar cu toate acestea trebuie să asigurăm siguranţa traficului. Impunem limită de viteză in timpul lunilor de iarnă, iar anvelopele de iarnă sunt obligatorii din decembrie pană in februarie. in plus, informăm publicul despre condiţiile de drum cu ajutorul site-ului nostru de internet. Un automobilist are acces la staţiile noastre meteo sau la camerele video montate pe drumuri şi poate vedea care vor fi condiţiile meteo in următoarele ore”, spune inginerul finlandez.
CNADNR are camere video doar pentru amenzi
Trebuie precizat că obţinerea unor informaţii similare pe site-ul CNADNR este o aventură. Lipseşte o hartă a drumurilor pe care să fie indicate sectoarele cu probleme, pe şosele nu există camere video ” altele decat cele destinate amendării şoferilor fără rovinietă ” există doar un tabel prea puţin inteligibil pentru şoferi. Camere video există nu numai in Finlanda, ci şi in Estonia. Pe site-ul companiei automobiliştii pot obţine informaţii despre drumuri in timp real cu ajutorul celor cateva zeci de camere video conectate la site-ul de internet.
Sef al companiei finlandeze de drumuri: Nu inchidem autostrazile niciodata