Străinii, victime ale angajatorilor din Finlanda

0
1867


Deşi sunt arătaţi cu degetul de către o parte dintre cetăţeni şi presă, ca abuzind de serviciile sociale, o parte dintre străinii care vin şi lucrează in Finlanda sunt victime ale angajatorilor, după cum anunţă agenţia de presă finlandeză.

Ministrul muncii, Lauri Ihalainen, a cerut companiilor finlandeze şi străine care acţionează in Finlanda să fie mai corecte şi să trateze angajaţii cu respect, să nu transforme străinii in cetăţeni de gradul doi. Recent şi Curtea de Justiţie a Estoniei, ţară ai cărei locuitori lucrează mult in Finlanda, a stabilit că angajaţii estonieni care lucrează in Finlanda trebuie plătiţi cu salarii finlandeze, adică mult mai ridicate decit in Estonia.

Subiectul a luat amploare odată cu dezvăluirea a ceea ce muncitorii străini ştiu de mulţi ani- şi anume că unii angajatori iţi exploatează practic personalul, pe care in unele situaţii ii trateaza ca sclavi moderni. Asfel , sindicatele din Vestul Finlandei, regiunea Ostrobotniei, au confirmat cazuri de trafic uman. De pildă, muncitorilor li se iau actele de identitate, sunt fortaţi să lucreze ore suplimentare, fiind ameninţaţi că dacă refuză vor fi daţi afară, sunt plătiţi uneori şi cu 2 euro pe oră faţă de minimum 8 euro cat prevede legea. Mai mult, condiţiile in care locuiesc sunt uneori insalubre, intr-unul din cazuri fiind cazaţi pe şantier in mijlocul gropii de gunoi, spune agenţia de presă finlandeză. Bulgarii, estonienii şi kosovarii sunt cei mai mult exploataţi, scrie agenţia, citind sindicatele din Ostrobotnia. in construcţii, restaurante şi curăţenie se inregistrează cele mai mari abuzuri şi asta in toată ţara, scriu cei de la RFI.ro

O noua legislaţie care se pregăteşte anul acesta ar urma să reducă posibilitatea angjatorilor de a exploata personalul, o lege care impune ca accesul la lucru să se facă pe baza numărului de asigurat social, purtat la vedere şi deci uşor de controlat.

mai mult la : http://www.money.ro/strainii–victime-ale-angajatorilor-din-finlanda_1240677.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.